Politie haalt belangrijke infrastructuur cybercriminelen neer
De politie heeft met een grote internationale actie genaamd 'Operation Endgame' belangrijke infrastructuur van ransomware-criminelen platgelegd. In Nederlandse datacentra zijn 33 servers offline gehaald en in beslag genomen waarop programma's draaiden om nog meer slachtoffers te maken. Zowel consumenten als bedrijven waren doelwit.
Het is volgens de politie de 'grootste internationale operatie ooit tegen ransomware', waarbij veertien landen waren betrokken. Uiteindelijk zijn acht verdachten gedagvaard.
Miljoenen euro's buit
Bij de actie werden vijf verschillende botnets neergehaald. Dit zijn netwerken van computers die zijn geïnfecteerd met kwaadaardige software, waardoor cybercriminelen toegang krijgen tot de gegevens van de gedupeerden. Criminelen kopen deze toegang, zodat ze aanvallen uit kunnen voeren en zo belangrijke data kunnen 'gijzelen', die ze pas weer vrijgeven na bijvoorbeeld betaling.
Deze botnets die nu zijn neergehaald, hebben wereldwijd miljoenen computers besmet. De criminelen hebben hierdoor naar schatting honderden miljoen euro's buit kunnen maken. Een van de hoofdverdachten verdiende 69 miljoen euro aan cryptovaluta.
Eerder legde RTL-journalist Daniël Verlaan uit hoe een ransomware-aanval precies werkt:
Van de meer dan honderd in beslag genomen servers stonden er 33 in Nederlandse datacentra. Criminelen zouden vaak gebruikmaken van opslagruimtes in Nederland, onder andere omdat het internet hier goed en snel is.
Groot probleem
Ransomware-aanvallen zijn al jarenlang een groot probleem. Volgens de politie zullen er nog meer acties volgen binnen Operation Endgame.