Afhandeling versnellen

Prinses Laurentien 'geraakt' door ophef over haar toeslagenmethode

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
Prinses Laurentien 'geraakt' door ophef over haar toeslagenmethode
RTL

Prinses Laurentien is 'geraakt' door de ophef die is ontstaan over haar methode om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen. Dat zegt de vrouw van prins Constantijn in een videoboodschap.

De alternatieve methode van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH), bedacht door Laurentien, moet getroffen ouders sneller en effectiever helpen, maar kost ook een hoop extra geld. 

Nieuw kabinet

"De ophef is vervelend en raakt ons, raakt mij en raakt ook iets fundamenteels", zegt Laurentien in een videoboodschap van ruim dertien minuten. "Het polariseren, het elkaar napraten zonder feiten, het uit het oog verliezen van de mensen om wie het gaat. Als er iets is waar ik, waar wij niet voor staan, dan is dat het wel."

Het demissionaire kabinet ziet nog haken en ogen aan de alternatieve methode om gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag te compenseren. Om de uitkomsten van deze werkwijze navolgbaar en uitlegbaar te houden, zijn aanpassingen noodzakelijk, zegt demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) aan de Tweede Kamer.

Deze video komt van Stichting Gelijkwaardig Herstel.

Met de boodschap wil Laurentien naar eigen zeggen meer duidelijkheid scheppen, vooral voor de getroffen ouders. Met de methode krijgen ouders vaste bedragen voor bepaalde gebeurtenissen, zoals het verlies van werk. 

Wat Laurentien betreft, is de methode van SGH goed uitlegbaar. "Hoe verwoestender het effect van de onterechte terugvorderingen, hoe hoger het schadebedrag, want hoe meer leed en letsel er is geweest."

Volgens staatssecretaris De Vries heeft de stichting van Laurentien 'een belangrijke stap' gezet. "Er is een pilot gedaan door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, daar zijn 300 vaststellingsovereenkomsten met gedupeerde ouders afgesloten. Er is waardering voor de route, de aanpak en de tevredenheid van de ouders. De evaluatie geeft een aantal verbeterpunten aan, die pakken we nu op. We willen in samenspraak met SGH afspraken over maken. Het is de intentie om het door te zetten."

Kabinet trekt miljarden extra uit voor asielopvang en herstel toeslagenaffaire
Lees ook

Kabinet trekt miljarden extra uit voor asielopvang en herstel toeslagenaffaire

Vertrouwen

Laurentien vindt het moeilijk dat deze ophef 'de essentie van de pijn' raakt die veel toeslagenouders met haar hebben gedeeld. "Weer die machteloosheid, verlies van regie, anderen die over je beslissen, onduidelijkheid, onzekerheid en littekens die weer worden opengehaald", zegt ze. 

De prinses heeft er vertrouwen in dat de methode doorgezet mag worden. "Ons doel is onverminderd ons blijven inzetten voor het herstel van jullie en alle erkende gedupeerde ouders."

De enquêtecommissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire kwam in februari met de harde conclusie dat de levens van duizenden onschuldige mensen verwoest. Slachtoffer Dulce doet haar verhaal hieronder:

Dulce is een van de vele slachtoffers. "Deze stress kan niemand verdragen. Ik heb nooit tijd gehad om moeder te zijn."

De 'grofmazige' aanpak van de door prinses Laurentien opgezette Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) is afgelopen jaar bij zo'n driehonderd gedupeerden uitgeprobeerd. Het idee erachter is dat ouders zelf hun verhaal doen, waarna experts aan de hand van een soort afvinklijst met vaste bedragen per schadepost bepalen hoeveel aanvullende schade zij hebben geleden.

Deze manier van werken moet leiden tot een flinke versnelling van het schadeherstel, dat veel te traag verloopt. Gedupeerden hebben wel eenmalig 30.000 euro ontvangen, maar dat is lang niet voor iedereen voldoende.

Waardering

Het kabinet zegt de aanpak van de stichting 'te waarderen', maar een evaluatie laat zien dat die nog niet direct kan worden opengesteld voor alle gedupeerden. Het risico bestaat dat het aantal aanmeldingen dan sneller oploopt dan de organisatie aankan. Daarom wil De Vries eerst precies van de stichting weten hoe die denkt snel genoeg te kunnen opschalen als dat nodig is.

Daarnaast zijn er zorgen over de uitlegbaarheid van de uitkomsten. De huidige afspraken leiden er bijvoorbeeld toe dat in sommige gevallen schade wordt vergoed die geen verband houdt met het toeslagenschandaal. Dat vindt het kabinet 'onwenselijk'.

De staatssecretaris zegt daarover: "Ik vind dat ik uit moet kunnen leggen wat we aan het doen zijn. Niet alleen richting deze ouders, maar ook naar de samenleving toe. We zien dat Laurentien heel betrokken is. Dat voelen we allemaal. Ik voel die betrokkenheid ook om te kijken of we dit kunnen oplossen en de ouders recht kunnen doen, zodat ze verder kunnen met hun leven."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Prinses LaurentienToeslagenaffaire Belastingdienst