Bad werkte ook niet

Niet genoeg handdoeken, en dus belt hotelgast 112

·Aangepast:
Niet genoeg handdoeken, en dus belt hotelgast 112
RTL

Het gebeurt vaak dat de 112-meldkamer belletjes krijgt die daar niet voor bedoeld zijn. Dit keer wel een heel bijzondere: een hotelgast in Brabant vond dat ze te weinig handdoeken had.

Het bad deed het daarnaast ook al niet, voldoende reden voor de vrouw om de meldkamer in te schakelen. De politie laat op Instagram weten hier niet van gediend te zijn, de verbinding werd dan ook meteen verbroken.

Meeste belletjes zonder noodzaak zijn van kinderen

"Dit omdat wij de telefoon niet bezet houden voor iemand die wel in levensgevaar of nood verkeert", laat de politie weten. 

Dit magneetbord bij de meldkamer in Driebergen hangt vol excuusbrieven van kinderen.© RTL Nieuws
Dit magneetbord bij de meldkamer in Driebergen hangt vol excuusbrieven van kinderen.

Belletjes als deze zijn uitzonderlijk, maar het gebeurt wel heel vaak dat 112 zonder noodzaak wordt gebeld. Geregeld gaat het om kinderen.

Impact kan groot zijn

De cijfers liegen er niet om. Van alle 3,7 miljoen telefoontjes naar het alarmnummer 112 in 2023, was er bij 1,6 miljoen sprake van misbruik of verkeerd gebruik. Dat kan echte meldingen in de weg zitten. Daardoor kan het zijn dat iemand die wél in nood zit niet gelijk verbinding krijgt met de alarmcentrale.

De impact van 'valse belletjes' kan erg groot zijn. "Als een kind een valse melding doet, bijvoorbeeld van brand bij de buren, dan zal de brandweer gaan rijden", zei Arjan van Geel, operationeel expert bij de politie eerder tegen RTL Nieuws. "En als er dan ergens anders écht brand is, hebben ze een probleem."

Maar je moet wel elk belletje serieus nemen. "Er bellen ook kinderen van wie de moeder buiten bewustzijn op de bank ligt." 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
PolitieDen Bosch