Nieuw boek

Heinekenontvoerder Jan Boellaard na ruim 40 jaar: 'We waren te mild'

Door Koen Voskuil··Aangepast:
© Privéarchief familie BoellaardHeinekenontvoerder Jan Boellaard na ruim 40 jaar: 'We waren te mild'
RTL

Ruim veertig jaar na de Heinekenontvoering toont ontvoerder Jan Boellaard nog altijd weinig berouw. In een nieuw verschenen boek zegt hij dat de vier ontvoerders Alfred Heineken juist hárder hadden moeten aanpakken toen de politie bewust tijd rekte. "Onze sanctie op die vertragingstactiek was te mild."

De ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer duurde maar liefst drie weken. "We hadden ons de ontvoering als een soort hit-and-run voorgesteld. Het moest binnen drie, vier dagen voltooid zijn. Daar kwam niets van terecht", schrijft Jan Boellaard (71) in het boek Het gebeurde in het Westen.

Dat de ontvoering uitdraaide op de arrestatie van Willem Holleeder, Frans Meijer, Cor van Hout en hemzelf, wijt Boellaard aan vertragingstactieken van de Amsterdamse politie. Zo weigerde de politie in eerste instantie de overdracht van de geëiste 35 miljoen gulden, waarmee recherchetijd werd gewonnen. "Als ze na de eerste oproep het geld overgedragen hadden, dan hadden ze het nakijken gehad en de Epancratius (zo noemden de vier hun criminele verbond, red.) nooit opgespoord."

Ketchupvlekken

Om de druk op te voeren, stuurden de ontvoerders polaroidfoto's waarin Heineken en Doderer een mitella met ketchupvlekken droegen. Zo moest het lijken alsof van beiden een vinger was afgeknipt. Maar in een later verhoor hoorde Jan Boellaard dat de politie vond dat ze met 'een stelletje mietjes' te maken had: "Als jullie echte gangsters waren, laat je die afgehakte vingers op de foto zien en geen bebloede mitella, Jan."

Zelfs na veertig jaar neemt Boellaard het zichzelf kwalijk dat ze Heineken destijds niet harder hebben aangepakt. "Onze sanctie op die vertragingstactiek was te mild."

In een verborgen ruimte van een loods had Jan Boellaard geluidsdichte cellen gebouwd waar Alfred Heineken en Ab Doderer drie weken vastgeketend aan de muur zaten.© Just Publishers
In een verborgen ruimte van een loods had Jan Boellaard geluidsdichte cellen gebouwd waar Alfred Heineken en Ab Doderer drie weken vastgeketend aan de muur zaten.

Hij zegt wel spijt te hebben van het ontvoeren van Ab Doderer, die het lastig had in zijn kleine cel. Die keuze hadden ze destijds gemaakt omdat Willem Holleeder bang was door hem herkend te worden. Holleeder kende Doderer omdat zijn vader bij de bierbrouwer had gewerkt. Achteraf schrijft Boellaard over het meenemen van Doderer: "Het was niet nodig, alhoewel Heineken er tijdens zijn verblijf veel steun aan ondervond dat ze samen konden kletsen."

Memoires

Het boek Het gebeurde in het Westen is geschreven door historicus George Boellaard, de jongere broer van Jan. Die hoorde in 2013 op een avond de bel gaan. Voor de deur stond zijn broer met een verhuisdoos met volgetypte velletjes papier. Zijn memoires. "Vijf ordners", zei hij. "Het kan zo naar Hollywood."

De memoires zegt Boellaard te hebben geschreven toen hij in de cel zat na de moord op een douanier in 1994. Hij maakte gebruik van strafdossiers om zijn geheugen op te frissen. George Boellaard werkte de ruwe aantekeningen uit tot drie boeken. 

Alfred Heineken en Ab Doderer zijn opgelucht dat ze na hun ontvoering van drie weken door de politie zijn bevrijd. © ANP Photo
Alfred Heineken en Ab Doderer zijn opgelucht dat ze na hun ontvoering van drie weken door de politie zijn bevrijd.

Bankovervallen

In de twee eerdere delen werkte George Boellaard het verleden uit van een serie nooit opgehelderde bankovervallen waar Van Hout, Meijer en Jan Boellaard achter zaten. Ook daar maakte de groep gebruik van ingenieuze methoden, zoals een ontsnapping uit hartje Amsterdam met een speedboot. 

In tegenstelling tot die overvallen is de Heinekenontvoering een uitgebreid behandeld onderwerp. Door dagenlang met ontvoerder Cor van Hout te spreken, schreef Peter R. de Vries het boek De ontvoering van Alfred Heineken, dat met meer dan 500.000 verkochte exemplaren een standaardwerk in de misdaadlectuur werd. 

Harder

Het gebeurde in het Westen levert geen wereldschokkende nieuwe inzichten op, al zijn sommige details anders. Zo was volgens Boellaard het achterlaten van twee Uzi's (automatische geweren) op de plaats van de ontvoering geen tactische meesterzet, zoals Cor van Hout het liet optekenen, maar gewoon een domme fout.

Auteur George Boellaard noemt het relaas van zijn broer 'harder' dan dat van Van Hout, mede omdat Boellaard na ruim 40 jaar weinig meer te verhullen heeft. "In zijn memoires doneert Jan dan ook feiten en gedragingen waar Cor van Hout er liever het zwijgen toe doet: wreedheid, patsergedrag, hoererij, platte humor, geldzucht, enzovoort."

De Heinekenontvoering en daarna

In november 1983 werden biermagnaat Alfred 'Freddy' Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in Amsterdam een busje ingesleurd. Ze werden opgesloten in een loods van het timmerbedrijf van Jan Boellaard, die er een geheime ruimte in had gebouwd. Drie weken lang zaten ze vastgeketend in een cel.

De ontvoerders eisten in verschillende valuta 35 miljoen gulden, het grootste bedrag dat ze met auto's konden vervoeren. Het geld begroeven ze in een bos bij Zeist. Het plan was om Heineken en zijn chauffeur vrij te laten bij Breda, maar inmiddels zat de politie hen al op de hielen. Alle vier probeerden te vluchten, maar werden vroeg of laat opgepakt. Een deel van het losgeld, ruim 8 miljoen gulden, is nooit teruggevonden.

Cor van Hout werd in 2003 geliquideerd. Willem Holleeder zit een levenslange gevangenisstraf uit. Frans Meijer werd in 2019 tot drie jaar cel veroordeeld wegens een mislukte overval op een geldtransportwagen. Hij had zich net als in vroegere tijden vermomd met een plaksnor. Jan Boellaard werd in 1995 veroordeeld tot 20 jaar celstraf na de moord op douanier Jan Willem Holm. Hij werd in 2007 vrijgelaten.