Besmettingen verminderen

VVD en D66 willen vaccinatieplicht voor dieren in de landbouw

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Nico GarstmanVVD en D66 willen vaccinatieplicht voor dieren in de landbouw
RTL

VVD en D66 willen boeren verplichten hun vee te laten vaccineren tegen dierziektes die op mensen kunnen overslaan, zogenoemde zoönoses. Zo'n plicht geldt nu al voor Q-koorts. Volgens beide partijen moet de vaccinatieplicht ook gelden voor de ziektes blauwtong en vogelgriep.

Tegen de eerste ziekte, die vooral schapen en runderen treft, bestaat al een vaccin. Een vaccin tegen vogelgriep wordt nu getest. "Daar moet de minister een beetje mee opschieten", zegt het VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen.

"We zien nu dat in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten die griep al is overgeslagen op mensen en dat moeten we koste wat kost voorkomen. Dus als de testen klaar zijn en het werkt, moet er een vaccinatieplicht voor komen."

Vaccinatieplicht

Volgens het Kamerlid heeft de vaccinatie van geiten tegen Q-koorts bewezen dat verplicht inenten werkt. “Het aantal mensen dat Q-koorts krijgt, is drastisch afgenomen.”

Vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd: 'Kan heel veel ellende voorkomen'
Lees ook

Vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd: 'Kan heel veel ellende voorkomen'

Hij wijst erop dat de vaccinatieplicht zal gelden voor ziektes waar vaccins tegen bestaan. En dan geldt de plicht voor alle dieren. "Dus kippen, geiten, schapen en runderen moeten worden gevaccineerd tegen zoönose. Daar willen we de samenleving voor beschermen. Als de wetenschap ons het vaccin geeft, moeten boeren hun dieren ermee vaccineren."

Doden en ruimen

Hij benadrukt dat dit de boeren niet op extra kosten hoeft te jagen. In ons land bestaat een diergezondheidsfonds. Overheid en boerenbedrijven storten daar geld in. Als een boer door een dierziekte wordt getroffen en zijn vee moet laten doden en ruimen, worden de kosten uit dat fonds vergoed.

"De kosten daarvan rijzen de laatste jaren de pan uit", vertelt Van Campen. "Als je dieren vaccineert, worden ze niet ziek en hoef je niet te ruimen. Dus kunnen we geld uit het fonds gebruiken om vaccinaties betalen."

Eind april werd een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd. In deze video vertelt boer Wouter Hartendorf dat hij er met smart op zat te wachten:

Lees meer over
DierenVeehouderijRundveehouderijPluimveehouderijQ-koortsBlauwtongvirusVogelgriep