Bridgerton-ster Nicola Coughlan schittert in korset van Nederlandse ontwerpster Emma
Wat schittert er meer op de cover van modeblad Elle: Bridgerton-actrice Nicola Coughlan of de duizenden kraaltjes op het korset van de Nederlandse ontwerpster Emma van Engelen (26) uit Amsterdam? "Ze zei: I wanna wear that. Dus ze heeft mijn korset wel echt zelf uitgekozen", zegt Van Engelen.
Van Engelen is net afgestudeerd als modeontwerpster. Dat haar werk meteen op de cover van een groot modeblad verschijnt en gedragen wordt door een van de grootste actrices van dit moment, is naar eigen zeggen 'echt een gamechanger in mijn carrière'.
Het groenroze korset, met naar schatting ruim 50.000 kraaltjes erop, is onderdeel van Emma's afstudeercollectie. Haar mode is speciaal voor vollere vrouwen. "Kort na mijn afstuderen werd een jurk uit die collectie aangevraagd voor een andere Bridgerton-actrice. Maar zij was dun. Ik krijg vaker zulke aanvragen, maar ik heb ik daar nu geen kleding voor. Mijn collectie is nu alleen voor curvy en plus size gemaakt."
Overal te zien
Sinds het uitkomen van het derde seizoen van de Netflixserie Bridgerton zijn alle ogen gericht op actrice Nicola Coughlan. Door haar hoofdrol in het kostuumdrama is ze overal te zien. "Maar ze staat voor veel meer dan alleen die rol", vindt Van Engelen.
"Ik zie dat het heel belangrijk en inspirerend gevonden wordt om een lichaam zoals dat van haar te zien." Het stylistenteam van Elle zocht daarom ook specifiek naar ontwerpers die kleding maken voor vollere vrouwen.
Emma's collectie paste binnen dat plaatje. Haar ontwerpen zijn geïnspireerd op tijden waarin vollere vrouwen als ideaalbeeld werden gezien. "De elite was toen voller, werd gezien als het mooiste en het gezondste. Ik wilde daar mee spelen, dat vol zijn iets speciaals is."
Volgens haar zie je weinig haute couture, ofwel exclusieve kleding, op de catwalk voor curvy en plus size vrouwen. "Ik probeer de curve te vergroten en niet te verstoppen. Ik vind het juist heel erg mooi om billen, borsten en buik laten zien."
Naar eigen zeggen maakt ze dit soort kleding omdat couture het minst inclusief is. "Ik ben begonnen in de mode-industrie als slank model toen ik vijftien was. Toen ik wat aankwam, liet mijn modellenbureau mij vallen. Het heeft me daarna jaren gekost om mijn eigen lichaam te accepteren. Die frustratie en pijn heb ik omgezet in een positieve boodschap."
'Beetje een anticlimax'
Het blad Elle kwam bij haar terecht toen het stylistenteam via Instagram zocht naar ontwerpers voor grotere maten. "Maar hoe het verder ging, is wel echt een beetje een anticlimax", vertelt Van Engelen lachend. Ze kreeg een berichtje op Instagram van het stylistenteam met de vraag of ze een paar van haar werkstukken mochten lenen voor een fotoshoot.
"Ik zei toen dat dat kon, maar dat ik zelf op vakantie was. Dus toen heeft mijn moeder mijn werk aan hen gegeven. Toen ze klaar waren met de shoot, kregen mijn ouders het weer terug. Maar we hadden geen idee of het korset ook echt gebruikt was voor de coverfoto."
Met shoots zoals deze is het gebruikelijk dat er veel kledingstukken worden aangevraagd bij designers, legt Van Engelen uit. "Dus het is helemaal niet zeker dat het de selectie haalt en ook echt op de cover komt."
Haar moeder hoorde via via wel dat Nicola Coughlan enthousiast was over het korset. "Ze vertelde dat de stylisten zeiden: 'O, ze vond het korset heel mooi, I wanna wear that.' Dus ze heeft mijn korset wel echt zelf uitgekozen."
Volgens Van Engelen is zo'n kans een enorme eer om te krijgen als pas afgestudeerd ontwerper. "Het korset is one of a kind. Het is echt heel leuk om te maken, maar het kost mij ook echt heel veel werk. De technische tekeningen, waar komt welke kraal, je moet overal over nadenken. En je leert tijdens je opleiding niet hoe je moet omgaan met een voller lichaam, daar is alles gebaseerd op maat 34."