Baasje mag van rechter tóch bij euthanasie van agressieve hond zijn
Een 20-jarige hondeneigenaar heeft toch afscheid mogen nemen van zijn geliefde viervoeter. Bij de hond, die kampte met ernstig lijden en mede daardoor mogelijk agressief gedrag kon vertonen, werd een jaar geleden euthanasie verricht. Het OM wilde niet dat de eigenaar daarbij kon zijn, maar die ging daar niet mee akkoord en stapte naar de rechter.
Het OM wilde niet dat de eigenaar daarbij zou zijn, maar de rechter besliste anders, blijkt uit het gisteren gepubliceerde vonnis.
De hond kampte onder meer met een ernstige vorm van zogeheten progressieve artrose, ofwel slijtage van de botten. Genezing was niet meer mogelijk. Meerdere onderzoeken toonden aan: euthanasie is de beste oplossing.
Door de pijn zou de hond mogelijk ook agressief gedrag kunnen vertonen. Uit onderzoek dat het OM aanhaalde, was de kans daarop zelfs zeer groot, zowel naar volwassenen als naar kinderen. Die gedragsproblematiek bij de hond was niet behandelbaar.
Akkoord met euthanasie
Het baasje van de hond wilde in eerste instantie niet overgaan tot euthanasie. Later ging hij wel akkoord. De hond was inmiddels al in beslag genomen, waardoor de man en zijn familie dreigden geen afscheid meer te kunnen nemen van hun huisdier.
De inhoud van de rechtszaak ging vervolgens dus om de vraag of de in beslag genomen goederen, in dit geval de hond, nog mochten worden teruggegeven aan de eigenaar. Dit terwijl zowel het OM als de eigenaar het inmiddels eens waren dat euthanasie zou worden verricht. De eigenaar had daar zelfs al een afspraak voor gemaakt bij de dierenarts.
Het OM meende dat de beslaglegging op de hond gerechtvaardigd was omdat het dier dus mogelijk een gevaar vormde voor de maatschappij. De rechter oordeelde dat beslaglegging 'in algemene zin is bedoeld ter bewaring van goederen en niet ter bescherming van de maatschappij'.
Ook oordeelde de rechtbank dat als de hond op het adres van de dierenarts zou worden teruggeven aan de eigenaar en direct daarna de euthanasie zou worden verricht, het geen gevaar zou vormen voor de maatschappij.
'Niet in verhouding'
Ook vond de rechter het ontzeggen van een afscheid niet in verhouding staan tot de impact die het had op het baasje van de hond. "Algemeen bekend is immers dat een hond voelt als onderdeel van het gezin en het afscheid nemen van een hond die moet worden geëuthanaseerd veel kan helpen met het verwerken van het verlies van een hond."
Uiteindelijk hebben de man en zijn naasten vorig jaar op 30 juni alsnog afscheid kunnen nemen en is de hond verlost uit zijn lijden.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.