Geschenken regeringsleiders

Oud-president Bolsonaro verdiende illegaal 1,2 miljoen aan verkoop juwelen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / EPA / André BorgesOud-president Bolsonaro verdiende illegaal 1,2 miljoen aan verkoop juwelen
RTL

Voormalig president van Brazilië Jair Bolsonaro heeft toen hij nog president was een aardig zakcentje verdiend door voor 1,2 miljoen dollar (ongeveer 1,1 miljoen euro) aan juwelen en luxegoederen te verkopen. Deze kostbare producten had hij van regeringsleiders als geschenk gekregen.

Dit nieuws werd bekend door een politierapport dat gisteren openbaar is gemaakt.

Eerder juwelen gesmokkeld

Volgens de rechercheurs hadden Bolsonaro en een tiental andere verdachten de intentie om de verduisterde juwelen in het buitenland te verkopen 'met de bedoeling om de toenmalige president op illegale wijze te verrijken'. De opbrengsten van de verkoop werden aan Bolsonaro betaald 'zonder gebruik van het formele banksysteem'.

Het is overigens niet voor het eerst dat Bolsonaro wordt beschuldigd van het illegaal verdienen aan juwelen. De oud-president werd eerder beschuldigd van het illegaal binnensmokkelen van juwelen ter waarde van 3 miljoen euro voor zijn vrouw. Deze juwelen zou hij van Saoedi-Arabië hebben gekregen.

Braziliaanse media: Bolsonaro maakte plannen voor staatsgreep
Lees ook

Braziliaanse media: Bolsonaro maakte plannen voor staatsgreep

Het Openbaar Ministerie heeft nu van het Hooggerechtshof 15 dagen gekregen om te beslissen of het een formele aanklacht tegen Bolsonaro formuleert. Als Bolsonaro wordt aangeklaagd en veroordeeld, zou hij volgens The Guardian in totaal 25 jaar in de gevangenis kunnen belanden.

De oud-president houdt overigens zelf vol onschuldig te zijn.

Vervalsen coronavaccinatiebewijzen

Tegen de oud-president lopen verder nog onderzoeken naar het vervalsen van coronavaccinatiebewijzen en naar betrokkenheid bij het plannen van een coup in januari 2023. 

Duizenden aanhangers van de voormalige president bestormden toen overheidsgebouwen in de hoofdstad Brasília, om zijn net aangetreden opvolger Luiz Inácio Lula da Silva af te zetten.

Lees meer over
Jair BolsonaroBrazilië