Friese wethouder verhuist uit zijn gemeente vanwege bedreigingen
Wethouder Gerben But van de Friese gemeente Ooststellingwerf verhuist naar een plek ver buiten zijn gemeente, schrijft Omrop Fryslân. De wethouder zou naar eigen zeggen al zo'n anderhalf jaar worden bedreigd.
De bedreigingen hebben zowel te maken met de politieke kleur van But als wethouder voor GroenLinks als met zijn portefeuille openbare ruimte, energietransitie, milieu en verkeer en vervoer. Daarnaast wordt het standpunt van de wethouder over de komst van de wolf naar zijn gemeente 'niet door iedereen op prijs gesteld', schrijft Omrop Fryslân.
Aangifte geseponeerd
But vertelt verder liever zo min mogelijk over de bedreiging. De wethouder deed eerder aangifte, maar de officier van justitie besloot om hier verder niets mee te doen.
De situatie bleef zodoende onveranderd en dus besloot But zijn huis te verkopen en te verhuizen naar een locatie op een uur reizen van Ooststellingwerf. De gemeenteraad van de provincie heeft toestemming gegeven voor de verhuizing.
"Het tast me aan in mijn functioneren, het gaat onder je huid zitten. Ik kijk steeds over mijn schouder, daarom hebben we besloten om weg te gaan uit ons huis", vertelt hij aan de Friese omroep.
Toename aantal bedreigingen
Uit cijfers blijkt dat het merendeel van de wethouders te maken krijgt met bedreigingen. "Zeven op de tien ja, dat is echt bizar", vertelt Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging aan RTL Nieuws.
"En dat aantal neemt nog steeds toe. Bedreigingen kunnen zich uiten in fysiek geweld en bedreiging in de persoonlijke levenssfeer: een bijl in de deur, een brief met een kogel. Of meer suggestief: "Ik weet waar je kinderen op school zitten."
Verhuizing 'ongekend'
Dat wethouders hierdoor permanent moeten verhuizen, is volgens Van Gool 'ongekend'. "Wat wel vaker voorkomt is dat een tijdelijke verhuizing nodig is. Bijvoorbeeld even naar het buitenland omdat de bedreiging acuut is."
Volgens Van Gool gebeurt het vaker dat er bijvoorbeeld meer surveillance komt of dat een politie-unit in de straat wordt ingeschakeld. "Permanent verhuizen gebeurt eigenlijk nooit."