Nederland herdenkt nationale ramp met MH17
Exact tien jaar na het neerhalen van vlucht MH17, met aan boord 196 Nederlanders, herdenkt Nederland de nationale ramp. Onder meer koning Willem-Alexander en premier Schoof zijn vanmiddag aanwezig bij de herdenking bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen.
Vanmiddag worden de namen van de 298 slachtoffers voorgelezen. Ook wordt twee minuten stilte gehouden. Het Nationaal Monument MH17, waarbij de dienst wordt gehouden, werd geopend in 2017, precies drie jaar na de vliegramp. Op het terrein werd voor elk slachtoffer een boom geplant.
17 juli 2014
Op 17 juli 2014 vloog het toestel van Malaysia Airlines dat was opgestegen vanuit Schiphol over Oost-Oekraïne, waar toen gevochten werd tussen door Rusland gesteunde rebellen en het Oekraïense leger. Het toestel op weg naar Kuala Lumpur, dat vooral vol zat met mensen op weg naar hun vakantie, werd door de rebellen neergehaald met een BUK-luchtdoelraket. Alle 298 inzittende kwamen daarbij om.
De dagen en weken die volgden, stonden in het teken van het terughalen van de stoffelijke overschotten uit het oorlogsgebied, waar op dat moment hevig gevochten werd.
Achter de schermen werd toen al snel duidelijk dat Rusland medeverantwoordelijk was voor de ramp. Het toestel was neergehaald met een geavanceerd luchtdoelraket, die alleen het Russische leger bezit. De Verenigde Staten zeiden dat ook publiekelijk.
Deze week kwam naar buiten dat Nederland er bewust voor koos om de lijnen met Rusland en president Poetin open te houden omdat Russische steun nodig was om de lichamen repatriëren.
Russische betrokkenheid
Pas later werd door uitgebreid onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) uit verschillende landen de betrokkenheid van Rusland duidelijk. Rusland had de BUK-raket geleverd en die raket werd afgeschoten door de Pro-Russische separatisten die vanuit Moskou heimelijk werden gesteund. Twee Russen en één Oekraïner werden in Nederland bij verstek veroordeeld tot levenslang.
Slechts één van hen, de Rus Igor Girkin, zit in Rusland achter de tralies. Niet vanwege zijn aandeel in het neerhalen van een burgervliegtuig, maar vanwege zijn kritiek op president Poetin, namelijk dat Rusland in de oorlog in Oekraïne ondeskundig voert.
Eerder vandaag werd de ramp al in Australië herdacht. Aan boord van MH17 zaten 38 Australische burgers. Minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong benadrukte nogmaals dat Australië, net als Nederland, alles zal blijven doen om de verantwoordelijken achter de tralies te krijgen. "Australië zal zich niet van zijn inzet laten afbrengen om van Rusland verantwoording af te dwingen."