Verwarde indruk

Joe Biden trekt zich na kritiek terug als presidentskandidaat van de Democraten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPJoe Biden trekt zich na kritiek terug als presidentskandidaat van de Democraten
RTL

Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat van de Democraten. Sinds het laatste debat met Trump werd de druk op Biden van verschillende kanten opgevoerd om plaats te maken voor een andere kandidaat. Tot nu toe weigerde de 81-jarige president om uit de race te stappen. Zojuist maakte hij via X bekend zich uit de race voor het presidentschap terug te trekken.

Biden schrijft in zijn verklaring dat de Verenigde Staten de afgelopen drieënhalf jaar onder zijn leiding grote voortgang heeft geboekt. "De VS heeft vandaag de dag de sterkste economie van de wereld. We hebben historische investeringen gedaan in het opnieuw opbouwen van onze natie. We hebben de kosten van de medicijnen voor ouderen omlaag gehaald en in het verlenen van betaalbare zorg."

"Niks van dit alles was mogelijk geweest zonder jou, de kiezer", vervolgt de president. "Samen zijn we een unieke pandemie te boven gekomen en de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie. We hebben onze democratie beschermd en versterkt."

In belang van de partij

"Het was de grootste eer om te dienen als uw president. En ondanks dat ik door wilde als president, is het denk ik in het belang van de partij en het land om een stap terug te doen." Biden geeft aan dat hij later in de komende week verder op zijn beslissing in zal gaan. 

Ook heeft hij laten weten zijn vicepresident Kamala Harris in haar poging om de nieuwe presidentskandidaat te worden. 

Door de voorvallen kwam steeds vaker de vraag op of Biden nog wel geschikt is om opnieuw president te worden van de Verenigde Staten en of hij wel in staat was om Trump te verslaan.

Openlijk kritiek

Meer dan twintig Democratische parlementariërs uitten de afgelopen periode openlijk kritiek op de kandidatuur van Biden. Zo riep Adam Schiff, een prominent lid van het Huis van Afgevaardigden uit Californië, Biden op 'de fakkel door te geven' en uit de race te stappen. Ook Hakeem Jeffries, de Democratische leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zou een soortgelijk standpunt met de president hebben gedeeld.

Erik Mouthaan, VS-correspondent, noemt het 'schokkend'. "Dit is natuurlijk nog nooit voorgekomen in Amerika. Dat een zittend president die ook nog eens de voorverkiezing van zijn partij won, een paar maanden voor de verkiezingen zich opeens terugtrekt. Voor de duidelijkheid: hij blijft dus president, tot de nieuwe president er is. Maar hij trekt zich terug als kandidaat van zijn partij. De druk was te groot geworden op Biden, mensen wilden hem gewoon weg hebben omdat de partij bang is dat ze een gigantische nederlaag gaan lijden als hij zal aanblijven."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"De druk is te groot geworden", vervolgt Mouthaan. "En hij heeft ook peilingen gezien waarin niet alleen in de zogeheten swing states hij heel erg achterstaat, maar dat hij ook dreigde te gaan verliezen in staten waar ze normaal altijd winnen. Ze leken af te stevenen op een totale nederlaag."

"Ze zouden de meerderheid in het parlement kwijtraken. Heel veel lokale bestuurders zouden niet langer herkozen worden. Dus luisterde hij naar de kritiek: de partijtop was de afgelopen week al omgegaan, en zelfs oud-president Obama zou nu vinden dat Biden weg moet. Hij had het er wel moeilijk mee, hij had zoiets van: ik ben gewoon verkozen tot president, ik heb de voorverkiezingen gewonnen, ik doe het goed. Maar ik denk dat het debat hem de nek om heeft gedraaid."

Correspondent Erik Mouthaan beantwoordt acht vragen naar aanleiding van het terugtrekken van president Joe Biden als presidentskandidaat.
Lees meer over
Joe BidenKamala HarrisDonald TrumpAmerikaanse verkiezingenLink in bioVerenigde Staten