Crowdstrike

Eén verkeerde update zorgt voor wereldwijde chaos

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEén verkeerde update zorgt voor wereldwijde chaos
RTL

Door één enkele fout in een update van een programma dat computers juist veilig moet houden, liepen tienduizenden systemen over de hele wereld vast. Ziekenhuizen moesten dicht, vliegvelden liepen vast, pinautomaten deden het niet meer en websites en televisiezenders gingen op zwart. Vooral in het vliegverkeer zijn de problemen voorlopig nog niet opgelost.

Het was een kwestie van uren voordat de fout gevonden en hersteld was, maar toen was het kwaad al geschied. De update die veelal automatisch was geïnstalleerd, moest handmatig worden teruggedraaid, één voor één, op elke getroffen Windows-pc. En die oplossing zal voor de gemiddelde computergebruiker bepaald geen eenvoudige klus geweest.  

200 vluchten uitgevallen

Het duurde vele uren voordat op bijvoorbeeld Schiphol alle computers weer werkten. En toen waren er al ongeveer 200 vluchten uitgevallen, stonden er vele duizenden mensen te wachten op hun vertraagde vlucht en stonden overal ter wereld vliegtuigen op de verkeerde plek.  De logistieke problemen van deze storing ijlen wereldwijd waarschijnlijk nog wel het hele weekend na. "Dit is een wereldwijde logistieke puzzel, zonder snelle oplossing", zegt luchtvaart-expert Joris Melkert van de TU Delft.

Hinder door computerstoring valt mee bij Olympische Spelen
Lees ook

Hinder door computerstoring valt mee bij Olympische Spelen

Enkele ziekenhuizen in Nederland moesten operaties uitstellen en een enkele afdeling Spoedeisende Hulp moest tijdelijk worden gesloten. Voor zover nu bekend heeft dat niet tot enorme problemen geleid, omdat andere ziekenhuizen taken konden overnemen en omdat de ziekenhuizen de storingen redelijk snel opgelost leken te hebben.  

Omdat het om een update ging van Crowdstrike, een wereldwijde speler in de cybersecurity, werden bedrijven en instellingen over de hele wereld getroffen. Maar omdat Crowdstrike ook zeker niet het enige bedrijf in de branche is, bleven er ook veel systemen ongemoeid en konden veel taken elders worden overgenomen. Daardoor lijken de problemen op veel plaatsen niet zo dramatisch te zijn geweest als vooraf gevreesd - het internationale vliegverkeer uitgezonderd. 

Toch laten de problemen zien hoe afhankelijk de moderne wereld van computersystemen is geworden, schrijft minister van Veiligheid David van Weel aan het einde van de middag aan de Tweede Kamer. Hij dringt erop aan dat organisaties  zich ook voorbereiden op het uitvallen van computersystemen.  "Nederland is een sterk gedigitaliseerd land. Dat biedt veel kansen, maar brengt ook risico's met zich mee."