Kan je lichaam 's nachts te heet worden in de tent of caravan?
Wie 's avonds een bloedhete caravan in loopt en ligt te zweten in bed, hoeft zich geen zorgen te maken dat de lichaamstemperatuur te hoog wordt. "Oververhitting gebeurt vooral overdag."
In het Spaanse Córdoba wordt het volgende week 41 graden. In Rome lopen de temperaturen deze week op tot 38 graden, maar hoe heet je caravan of tent overdag ook wordt, 's nachts kan je niets gebeuren.
Temperatuur en wind
De hittebelasting is een som van factoren, zegt Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de RadboudUMC. "Uiteraard speelt temperatuur een rol, maar een ander belangrijk element is luchtvochtigheid. Daarnaast zijn de windsnelheid een factor en de zonnestraling. Die vier bepalen hoe hoog de hittebelasting is."
's Nachts is er geen zon, dus die belangrijke factor valt af. "Aan de luchtvochtigheid en temperatuur kun je niets doen." Maar zelfs op de heetste plekken in Zuid-Europa wordt het 's nachts niet warmer dan 23 tot 26 graden. "Dat is warm, maar niet schadelijk voor je lichaam", zegt Hopman.
"Als je de ramen van de caravan openzet en een ventilator aanzet, komt er windstroming, een gunstige factor voor verkoeling."
Probleem is overdag
Het grootste risico op oververhitting is overdag. Ons lichaam heeft een gemiddelde temperatuur van 37 graden. Bij 42 graden kom je te overlijden. "Die marge is dus niet eens zo groot", zegt Hopman. Dat is ook de reden dat er bij elke hittegolf meer mensen overlijden. "Dit zijn voornamelijk mensen die al onderliggend lijden hebben; mensen met hart- en vaatziekten lopen een verhoogd risico."
De hittebelasting is als een stresstest voor je lichaam. Bij hitte gaat er meer bloed naar je huid - daardoor word je rood - en dus vult je hart zich minder goed. Hitte raak je kwijt door te zweten, maar doordat je transpireert en vocht kwijtraakt, heb je kans op uitdroging. "Ook hierdoor vult het hart minder goed. Je hart moet harder werken in de hitte. Daarom is warmte een extra belasting."
Kans op oververhitting
Kinderen en mensen met een goede basisgezondheid kunnen dit volgens Hopman wel aan. "Maar wie last heeft van een hart- of vaatziekte, of overgewicht meedraagt en in 40 graden de hele dag door Rome gaat sjouwen, heeft zeker kans oververhit te raken."
De tip voor de mensen die nu in Zuid-Europa puffend op de camping zitten is simpel: "Goed drinken, je transpireert meer dan je denkt. Liever geen frisdrank met veel suikers maar water, en goed blijven eten zodat de zouten in je lichaam aangevuld worden."
Wees voorzichtig met alcohol, dat verwijdt de bloedvaten en dat doet warmte ook. "Door alcohol gebeurt dat dus dubbelop en ook dat is een extra belasting voor je hart."
En ga met deze extreem hoge temperaturen liever niet naar het strand, maar zoek op de heetste momenten van de dag een plek op in de schaduw.