Presidentsverkiezingen

Democraten hebben een nieuwe strategie: Trump neerzetten als 'weird'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP Photo / Evan VucciDemocraten hebben een nieuwe strategie: Trump neerzetten als 'weird'
RTL

Het is een opvallende strategie om Donald Trump te bestrijden: Democratische politici noemen hem de laatste weken steeds vaker 'weird', oftwel 'raar', en de typering slaat aan. "Ze zetten hem weg als niet serieus", zegt correspondent Erik Mouthaan.

De afgelopen weken duikt het woord 'weird' steeds vaker op in de Democratische verkiezingscampagne. "Vind je sommige van hun dingen niet gewoon raar?", zegt presidentskandidaat Kamala Harris in het onderstaande filmpje over haar Republikeinse rivaal Donald Trump en zijn 'running mate', JD Vance.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het woord is nu onderdeel van de strategie van de Democratische Partij om kiezers weg te trekken van Donald Trump. "Ik denk dat 'weird' aanslaat omdat het niet zo doemdenkerig is", zegt correspondent Erik Mouthaan.

"Democraten roepen al jaren dat Donald Trump een gevaar is voor de democratie. Veel linkse kiezers maken zich daar zorgen over, maar de meeste Amerikanen zien het gevaar niet zo. Nu maken de Democraten Trump een beetje belachelijk. In plaats van hem neer te zetten als eng en gevaarlijk zeggen ze: hij is gewoon raar."

De Democratische gouverneur Tim Walz begon als eerste met Republikeinen 'weird' noemen. In een interview met de nieuwszender MSNBC zei hij dat Republikeinse politici 'rare mensen' zijn omdat ze pleiten voor strengere controles op de boeken die kinderen op Amerikaanse scholen mogen lezen. Walz is een van de kandidaten om de 'running mate' van Kamala Harris te worden, oftewel de vicepresidentskandidaat.

Trump wil met Harris debatteren, maar dan wel bij Fox News – en niet bij ABC
Lees ook

Trump wil met Harris debatteren, maar dan wel bij Fox News – en niet bij ABC

De dag na het interview van Walz verstuurde het campagneteam van Kamala Harris een email over Donald Trump. In de mail stond onder andere: "Trump is oud en best raar?" Sindsdien is het woord 'weird' een vast onderdeel van de Democratische campagne.

"Dit soort termen komen niet uit de lucht vallen", legt Mouthaan uit. "Zulke dingen worden achter de schermen getest, om te zien of het een woord is dat aanslaat bij kiezers. Dat zal hier ook mee zijn gebeurd."

'Beschrijft het ongemakkelijke gevoel'

"Het beschrijft perfect het ongemakkelijke gevoel dat mensen ervaren", zegt Democratische campagnestrateeg Tim Hogan tegen nieuwssite Politico over het woord 'weird'. "Het is simpel. Het is hoe je met je buurman zou praten over het gekke politieke klimaat waarin we leven." Volgens hem is die eenvoudigheid de reden waarom het woord aanslaat.

"Ik denk dat er ook wel een risico zit aan deze strategie", vertelt Mouthaan. "Er is een reden waarom Joe Biden meerdere speeches heeft gehouden om te zeggen dat Donald Trump een gevaar is voor de democratie. We hebben het over een Republikeinse kandidaat die een veroordeelde crimineel is, en die gezegd heeft dat de grondwet wat hem betreft opgeheven kan worden. Dus er is een reden dat Democraten hem tot voor kort niet alleen wegzetten als 'hij doet een beetje raar.'"

Belediging in verkiezingstijd

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen worden over en weer veel beledigingen rondgeslingerd. Vergeleken met eerdere uitspraken van Joe Biden en Donald Trump is 'weird' een vrij onschuldig woord. Biden noemde Trump aan het begin van dit jaar 'ziek', en Trump noemde Biden in juli een 'kapotte hoop stront'.

Donald Trump heeft ook Kamala Harris al beledigd. Hij noemde haar vorig weekend een 'krankzinnige' en een 'horrorshow'. "Je kan veel afleiden uit een lach", zei Trump tijdens een recente campagnebijeenkomst. "Ze is gek, ze is gestoord."

Afgelopen week deed Trump nog een opvallende uitspraak over de afkomst van Harris, die een Jamaicaanse vader en Indiase moeder heeft. "Ze was altijd van Indiase afkomst en ze promootte alleen haar Indiase afkomst", zei Trump. "Ik wist niet dat ze zwart was, tot een aantal jaar geleden, toen ze toevallig zwart werd, en nu wil ze bekend staan als zwart."

"In plaats van daar heel boos over te doen, kan je ook je schouders ophalen en zeggen 'kijk, hij is gek', waarmee je hem dus eigenlijk wegzet", legt Mouthaan uit.

In een interview met een Amerikaanse radiozender probeerde Trump afgelopen week om het woord 'weird' van zich af te schudden. "Zij zijn juist raar. Niemand heeft me ooit raar genoemd. Ik ben veel dingen, maar raar ben ik niet", zei hij.

Beluister hieronder onze podcast over Amerikaanse politiek, Bestemming Witte Huis.

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Lees meer over
Kamala HarrisDonald TrumpAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten