Griekenland

Zo ontwikkelen de bosbranden zich rond Athene en zo (on)toereikend is de brandweer

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAZo ontwikkelen de bosbranden zich rond Athene en zo (on)toereikend is de brandweer
RTL

Hoewel Griekenland al de hele - uitzonderlijk hete - zomer kampt met bosbranden, heeft het land sinds zondagmiddag te maken met de ergste bosbrand van het jaar. Brandweerlieden proberen het vuur uit alle macht te bedwingen, maar de vlammen blijven om zich heen grijpen.

Op foto's en video's is te zien hoe roodgloeiende vlammen zich razendsnel verspreiden en hoog oplaaien - tot hoogtes van wel 25 meter. Een vrouw van ongeveer 60 jaar overleed. Haar lichaam werd gevonden in een uitgebrande fabriek bij Athene. Vijftien mensen raakten gewond, de meesten van hen door rook in te ademen. De vlammen hebben zich in totaal over zo'n 10.000 hectare grond verspreid.

Duizenden Grieken zijn geëvacueerd. De branden komen steeds dichter bij de hoofdstad Athene. Inwoners vertellen aan de BBC hoe de lucht grijs is en naar vuur ruikt. "Op sommige plekken is het heel moeilijk om te ademen; de lucht is verstikkend", zegt een Griekse journalist.

Recordwarmte

Afgelopen juni en juli waren de warmste ooit in Griekenland, volgens het nationale waarnemingscentrum. Maandag was het op sommige plekken bijna 40 graden.

In deze video vertelt de Nederlandse Nikki dat ze geen oog dicht deed vanwege de naderende bosbranden bij haar huis in Griekenland:

De Nederlandse Nikki Schoolderman woont in Griekenland en filmde het vuur vanuit haar huis.

Het seizoen van bosbranden begon dit jaar dan ook eerder dan normaal. "Brandweerlieden werken al maanden op volle toeren", zegt Nikos Lavranos, hoofd van een grote brandweervakbond, tegen persbureau AP. "Ze zijn uitgeput." Nu proberen ze de ergste brand van het hele jaar het hoofd te bieden.

Griekenland heeft door klimaatverandering steeds vaker met bosbranden te maken. "Klimaatverandering en bosbranden gaan hand in hand", zegt meteoroloog Amara Onwuka van Buienradar. "Hoe warmer het wordt, hoe meer droogte. Dat in combinatie met hitte zorgt ervoor dat er meer bosbranden ontstaan."

Het wordt toeristen vooralsnog niet afgeraden om naar Griekenland te reizen, maar de Griekse overheid heeft wel een waarschuwing afgegeven.

Hulp gevraagd

Volgens AP zijn meer dan 700 brandweermensen ingezet om het vuur te blussen. Ook 190 brandweerwagens, 17 blusvliegtuigen en 16 helikopters worden gebruikt. Maar inwoners zeggen tegen BBC dat het aantal brandweerlieden en -wagens niet voldoende is.

De regering heeft om internationale hulp gevraagd. Frankrijk en Italië sturen een blusvliegtuig. Tsjechië stuurt 75 brandweerlieden en 25 wagens. Ook Spanje, Turkije, Roemenië, Tsjechië, en Canada hebben hulp toegezegd. 

Het blussen gaat vooral lastig omdat de wind nog steeds sterk is, waardoor tientallen branden weer oplaaiden en zich sneller verspreidden. Sommige gebieden die in brand staan, zoals een berg ten noordoosten van Athene, zijn moeilijk te bereiken.

© AFP

's Avonds is het nog lastiger om de branden te blussen. In het donker kunnen helikopters niet meer vliegen, dus komt al het werk op de brandweermensen op de grond neer.

"Het is een uitzonderlijk gevaarlijke brand, die we al meer dan 20 uur bestrijden onder dramatische omstandigheden", zei minister van Klimaatcrisis en Civiele Bescherming Vassilis Kikilias.

Voorspelling komende dagen

Het Griekse ministerie voor Klimaatcrisis en Bescherming van Burgers heeft voorspeld dat vooral de regio's Attica en Centraal-Griekenland vandaag veel risico lopen op bosbranden.

Het blijft de hele week nog heet met temperaturen dik in de 30, tot zelfs 37 graden aan toe, zegt Onwuka. "Het blijft de komende dagen zonnig en daarbij waait meestal een stevige wind. Morgen neemt de wind eerst iets af, maar in de dagen daarna trekt de wind vanuit het noorden weer wat aan. Dat is ongunstig voor de bosbranden."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
BrandweerBosbrandGriekenland