Parkeerplekken kleuren op steeds meer plekken groen: 'Werkt goed tegen hitte'

Op steeds meer plekken kiezen gemeenten voor het aanleggen van groene parkeerplekken, met tegels waar gras tussendoor kan groeien. Dat helpt water en hitte afvoeren, en is goed voor de biodiversiteit. "Het is heel simpel, maar heeft een groot effect."
Hoeveel parkeerplekken er precies zijn in Nederland is niet precies duidelijk. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schatte het aantal enkele jaren geleden op 14 tot 18 miljoen. Het grootste deel daarvan bestaat uit openbare parkeerplekken op straat. Met een gemiddelde grootte van 12,5 vierkante meter komt dat neer op zo'n 200 miljoen vierkante meter parkeerplaats.
Warmte opnemen
De klassieke, bestrate parkeerplek heeft een aantal nadelen. De straatstenen nemen veel warmte op, en zorgen ervoor dat regenwater niet in de grond wordt opgenomen, maar via bijvoorbeeld het riool of sloten moet worden afgevoerd.
Daarom kiezen steeds meer gemeenten voor groene parkeervakken. Dat zijn parkeerplekken met tegels waar gras of mos tussen groeit. Stedenbouwkundige Nanda Sluijsmans postte gisteren een foto van zo'n groene parkeerplaats op X. "Eigenlijk gek dat we het nog niet standaard doen toch?", schreef ze erbij.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Het is een heel makkelijke manier om de publieke ruimte klimaatbestendiger te maken", zegt Sluijsmans tegen RTL Nieuws. "En ze zijn niet duurder om aan te leggen dan parkeerplaatsen met klinkers", zegt ze.
Biodiversiteit
Groene parkeerplekken hebben volgens Sluijsmans tal van voordelen. "Het werkt goed tegen hitte. De straat wordt veel minder heet, omdat gras en grond veel minder warmte opnemen", zegt ze. "Het laat water door, en het is prettig voor insecten en draagt zo bij aan de biodiversiteit."
Veel gemeenten nemen in hun nieuwbouwplannen groene parkeerplekken op. Van Groningen tot Breda, en van Den Helder tot Enschede, in heel Nederland worden parkeerplekken met gras aangelegd.
In de gemeente Tilburg werd voor de zomervakantie een motie aangenomen waarin de gemeente de ambitie uitspreekt om 'op zoveel mogelijk plekken' grasparkeerplekken aan te leggen.
Tilburg was in 2018 de heetste stad van Europa en sindsdien wordt er hard gewerkt om de stad groener en klimaatbestendiger te maken, onder meer door groene parkeerplekken aan te leggen.
Nier duurder
Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Rik Grashoff bevestigt dat de kosten voor de aanleg van grasparkeerplaatsen in Tilburg 'bij een projectmatige aanpak' gelijkwaardig zijn aan die van een traditionele parkeerplek.
Wel is die aanleg wat arbeidsintensiever. "We leggen rond de randen van een parkeervak enkele streklagen aan van betonstraatstenen, dit omdat anders de randen van de parkeervakken heel lastig onkruidvrij te houden zijn."

Hoewel veel gemeenten het groene parkeren dus omarmen, zijn grasparkeerplekken nog niet erg populair bij particulieren. Dat zegt Rob Addink, directeur van Bera BV, een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame producten voor 'tuinen, landschap en openbaar groen'. "Waterdoorlaatbare bestratingen staan in de belangstelling, maar vooral bij bedrijven, en bijvoorbeeld winkelcentra en hotels."
Particulieren
Addink legt uit dat openbare parkeerplekken vaak geschikter zijn voor grastegels dan de oprit voor je huis. "Bij een openbare parkeerplaats voor bijvoorbeeld hotels of kantoren is het heen en weer rijden veel frequenter, terwijl bij een particulier de auto heel vaak lang op dezelfde plek staat."
Als een auto vaak en lang niet van zijn plek komt, krijgt het gras minder kans om te groeien. "Hetzelfde geldt voor schaduw, dat is ook moeilijk. Gras heeft licht nodig."
Daarnaast is het volgens Addink belangrijk om het juiste soort gras te kiezen om tussen de grastegels te zaaien. "Je kunt niet ieder type gras gebruiken. Wat je voor je gazon gebruikt, werkt niet. Het moet een harde, stugge grassoort zijn."

Die ervaring heeft de gemeente Tilburg ook. "Wanneer parkeervoorzieningen in de schaduw liggen of een hoge parkeerdruk hebben, dan groeit er weinig tot geen gras tussen de tegels", zegt de woordvoerder. "Vanuit deze ervaring passen we op dit soort locaties geen grasbetontegels meer toe."
Weinig onderhoud
Op de plekken waar het gras wel groeit, is verder weinig onderhoud nodig, hoewel er wel meer aan gedaan moet worden dan bij een stenen parkeerplek. "Afhankelijk van de locatie kan het zijn dat gras of onkruid één of twee keer per jaar handmatig gemaaid moet worden. Dit is bij een standaard betonstraatsteen niet nodig."
Een veelgehoorde klacht is dat mensen een groene parkeerplaats er wat rommelig uit vinden zien. Daar moeten ze dan maar aan wennen, vindt Nanda Sluijsmans. "Mensen zijn gewend dat alles helemaal clean is", zegt de stedenbouwkundige, "Ze moeten vaak even wennen aan het beeld dat het gras soms wat hoger is, dat het niet aangeharkt en strak is. Maar uiteindelijk merk je dat mensen er respect voor hebben en het waarderen. Ik snap de reacties wel, dat het er slordig uit kan zien, maar als we meer natuur willen, ontkom je daar niet aan."