Wat wil Kamala Harris met de VS? 'Gaat opvallend weinig over inhoud'
Hij maakt haar lach belachelijk, noemt haar zwak en incompetent en spreekt met opzet haar naam verkeerd uit. Donald Trump valt zijn Democratische rivaal Kamala Harris voortdurend persoonlijk aan. Maar dat heeft tot nu weinig effect, Harris loopt steeds verder uit in de peilingen.
Een doeltreffend antwoord op de succesvolle Harris-campagne lijken de Republikeinen nog niet te hebben. En dat is misschien niet zo gek. Want Kamala Harris heeft haar beleidsplannen nog nauwelijks uit de doeken gedaan. En dat is een bewuste strategie.
“Harris wil vooral optimisme uitstralen in haar campagne”, zegt VS-correspondent Erik Mouthaan. “Er is op dit moment een gebrek aan beleidsplannen. Het gaat opvallend weinig over de inhoud.”
Tipje van de sluier
De plannen die er al wel zijn, noemt de Republikeinse partij links en verkwistend. Vorige week vrijdag lichtte Kamala Harris een tipje van de sluier over haar economische plannen als zij de nieuwe president wordt. Zo wil ze de belastingen voor veel Amerikanen verlagen. Ouders met baby’s krijgen bijvoorbeeld een speciale belastingaftrek van 6000 dollar.
Ze wil zorgen voor meer betaalbare huisvesting door mensen met een laag inkomen een startersbonus te geven van 25.000 dollar. En ze wil een einde maken aan de veel te hoge prijzen in de supermarkten. Dit zou grote bedrijven ervan moeten weerhouden consumenten uit te buiten terwijl ze buitensporige winsten maken.
Ze begrijpt de pijn
“Met haar economische plannen wil ze vooral laten zien dat ze de mensen begrijpt die het zwaar hebben met de kosten van hun levensonderhoud,” zegt Mouthaan. “Toch wijkt haar economische agenda niet wezenlijk af van die van de huidige president Joe Biden. Ze maakt onderdeel uit van zijn regering en wil zijn beleid voor een groot deel voortzetten.”
De partij zet Harris dus vooral neer als een gematigd democraat. Dat was anders in 2020. Toen wilde ze ook president worden en voerde ze een veel progressievere campagne. En daar spelen de Republikeinen nu op in. Die zetten haar neer als zeer links of zelfs communistisch.
Beoogd vicepresident voor de Republikeinen, JD Vance, vraagt zich openlijk af wie zij straks te zien krijgen als presidentskandidaat voor de Democraten. Hoe denkt Harris over immigratie? Hoe ziet haar buitenlandbeleid eruit? Vragen waar nog nauwelijks antwoord op gekomen is en waar ook journalisten zich over beklagen. Want interviews heeft ze daarover nauwelijks gegeven.
Heikele kwestie
Zo zegt ze weinig over de heikele kwestie Israël en Gaza. Het is inmiddels een splijtzwam onder Democraten. De VS keurde een omvangrijke wapendeal met Israël goed ter waarde van 20 miljard dollar. De deal leidde tot hevige protesten onder Democratische aanhangers. Die willen dat Amerika Israël geen wapens meer levert, zolang het geweld in Gaza voortduurt.
Politici aan de linkerzijde van de Democratische partij willen dat de wapenleveranties als drukmiddel gebruikt worden om Israël te dwingen het geweld in Gaza te beëindigen. Harris wil zich er niet over uitlaten. Zij zegt met Biden te werken aan een staakt-het-vuren in Gaza. Of de geldkraan onder Harris' presidentschap dichtgaat als dat niet lukt, is niet duidelijk.
Over een ander belangrijk thema deze verkiezingen, immigratie, zegt ze de lijn van Biden te volgen. Die wilde strenge wetgeving doorvoeren om de migratiecrisis aan de grens aan te pakken en de grote hoeveelheid migranten terug te dringen.
De wet werd tegengehouden, onder meer op aansturen van Donald Trump. Voor hem is de migratiecrisis juist gunstig. Zo kan hij tegen zijn kiezers zeggen dat de Democraten een potje hebben gemaakt van het migratiebeleid. Maar als het aan Harris ligt, wordt de wet alsnog ingevoerd.
Abortus
Ook wil ze rechten van vrouwen en transgenders die onder het presidentschap van Trump zijn ingeperkt terugdraaien. Zo kan één op de drie vrouwen in de staat waar ze wonen door een besluit van het Hooggerechtshof geen abortus meer laten uitvoeren. Een doorn in het oog van Harris.
“De verkiezingen moeten gaan over de toekomst van een dynamisch Amerika", zegt Mouthaan. "Dat zien we ook op de vierdaagse Democratische conventie, waar Harris vandaag zal speechen. De conventie is een tv-show, een feestje. Bedoeld om Harris als kandidaat neer te zetten. Daar zal ze mensen niet gaan lastig vallen met een plan van aanpak. Dat komt pas na de conventie.”
Maar dat moet wel gebeuren vóór het eerste verkiezingsdebat dat ze op 10 september heeft met Trump bij ABC News. Daarvoor zal ze de Amerikaanse kiezers moeten laten zien waar ze staat, wat haar plannen zijn voor de toekomst van het land. Ze komt er niet onderuit om die verder uit te werken met haar campagneteam.