Oeps, foutje

Gevangene Lelystad zit per ongeluk jaar te lang vast

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / ANPGevangene Lelystad zit per ongeluk jaar te lang vast
RTL

Een Nederlandse man heeft per ongeluk ruim een jaar te lang vastgezeten in de gevangenis in Lelystad. Dat meldt het AD. De man werd in juli dit jaar vrijgelaten, maar dat had eigenlijk al 13 maanden eerder gemoeten.

Volgens de krant was de man veroordeeld in Frankrijk, maar wilde hij graag zijn straf in Nederland uitzitten en werd hij daarom overgedragen. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zou pas in juli een bericht hebben ontvangen dat de man mocht worden vrijgelaten: zijn straf was ingekort.

Daarop vroeg Nederland om uitleg. Enkele dagen later liep de man de gevangenis uit, bevestigt een woordvoerder tegen de krant. 

Medewerker gevangenis ontslagen om seks met minderjarige gedetineerde
Lees ook

Medewerker gevangenis ontslagen om seks met minderjarige gedetineerde

Het is niet bekendgemaakt waarvoor de man was veroordeeld. Ook niet hoeveel jaar de celstraf van de man bedroeg. Wel dat het om een 'jarenlange celstraf' ging. Of de man gaat proberen een schadevergoeding te eisen is niet bekend.

Te vroeg vrijgelaten

Het omgekeerde gebeurt ook weleens. Zo werd een Belgische gevangene een aantal jaren terug op kerstavond verrast met een vervroegde vrijlating. Al bleek al snel dat het hier om een vergissing ging. 

De man maakte dankbaar gebruik van de vergissing en was vervolgens een maand lang spoorloos. Uiteindelijk werd hij toch weer opgepakt en zat hij zijn straf uit. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
GevangenisEditie NL Link in bioLelystad