Politie arresteert tientallen XR-demonstranten bij Rijksmuseum
De politie heeft 33 demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion (XR) gearresteerd. Zij hadden zich vanochtend vroeg vastgeketend aan de hekken van de tunnel die naar de entree van het Rijksmuseum leidt. Het museum was hierdoor een tijd gesloten voor het publiek, maar is inmiddels weer open.
De activisten eisen dat het Rijksmuseum de sponsorrelatie met ING bank verbreekt. De in het geel geklede demonstranten hadden rond 08.30 uur twee grote banners uitgerold met daarop de tekst 'Rijks, zeg nee tegen ING' en twee banners opgehangen waar 'No art on a dead planet' op staat. Daarna hadden enkelen van hen zich aan de hekken vastgeketend.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Onbegrijpelijk dat het Rijksmuseum zich laat sponsoren door ING, de grootste financiële aanjager van de klimaatcrisis", zegt een woordvoerder van XR. "Door geld aan te nemen van ING, geeft het museum de grootvervuiler de gelegenheid zijn vieze gezicht te verschuilen achter beroemde kunstwerken uit de Nederlandse geschiedenis. Dat moet stoppen."
Best bezochte musea
Het Rijksmuseum is een van de best bezochte musea van Nederland. Op zaterdag gaat het museum normaliter om 09.00 uur open.
In februari voerde XR ook al actie tegen de relatie tussen ING en het museum door tijdens de opening van de Frans Hals-tentoonstelling met bewerkte schilderijen voor kunstwerken te staan.
ING vindt dat de actie bij het Rijksmuseum veel te ver gaat. "Als XR een probleem heeft met het financieringsbeleid van ING, dan moeten ze zich direct tot ons richten en niet tot het Rijksmuseum. We staan altijd open voor dialoog", laat een woordvoerder van ING weten. XR voert al langer actie tegen het klimaatbeleid van de bank, zoals met het blokkeren van de A10 bij het voormalige hoofdkantoor van ING in Amsterdam.