'Klein Caracas'

Spanje is hét toevluchtsoord voor tegenstanders van Maduro, er zitten er al 2500

Door Richard Hogenkamp··Aangepast:
© ANPSpanje is hét toevluchtsoord voor tegenstanders van Maduro, er zitten er al 2500
RTL

De Venezolaanse oppositieleider Edmundo González koos Madrid als de stad waarnaar hij uitwijkt. Hij wordt daar herenigd met zijn jongste dochter, die er al tien jaar woont. González zal er ook veel andere oppositieleden tegenkomen, die al eerder Madrid als toevluchtsoord kozen. Het zijn er zoveel, dat de wijk waar ze wonen bekend staat als 'Klein Caracas'.

Vanochtend werd bekend dat González, de oppositieleider en voormalig presidentskandidaat van Venezuela, zijn land ontvlucht en onderweg is naar Spanje. Hij verbleef in het geheim twee maanden lang op de Nederlandse ambassade in Caracas. Spanje verleent hem asiel.

De Venezolaanse oppositie en verschillende buitenlandse regeringen beschouwen González als de legitieme winnaar van de presidentsverkiezingen in juli. Volgens Amerika is daar 'overweldigend bewijsmateriaal' voor. De Venezolaanse kiesraad wees begin augustus echter Nicolás Maduro, die het land al sinds 2013 leidt, aan als winnaar. 

Oppositieleider en 'winnaar' verkiezingen Venezuela vlucht naar Spanje
Lees ook

Oppositieleider en 'winnaar' verkiezingen Venezuela vlucht naar Spanje

Brief van vader

De dochter van González, Carolina, las op 17 augustus - de dag waarop in 370 steden wereldwijd Venezolanen de straat op gingen - aan demonstranten in Madrid een brief van haar vader voor. Die klonk strijdlustig en eindigde zo: ''Dagelijks droom ik ervan mijn dochter en kleindochters te kunnen omhelzen, wetend dat het het waard is geweest hen te missen.''

Zijn dochter en zijn kleinkinderen omarmen kan Gónzalez nu weer doen. Zijn politieke doel, waar de brief natuurlijk ook over ging, haalde hij niet, net als andere oppositieleiders.

Leopoldo López is nog steeds een belangrijke oppositiefiguur, nu vanuit Spanje.© ANP
Leopoldo López is nog steeds een belangrijke oppositiefiguur, nu vanuit Spanje.

Bij die anderen die het niet lukten, zitten bekende namen en gezichten, zoals Leopoldo López. Hij zweepte in 2014 honderdduizenden Venezolanen op tot straatprotesten tegen Maduro, die toen net een jaar aan de macht was. De protesten duurden twee maanden. Er vielen meer dan 5000 gewonden en 43 doden. López ging de gevangenis in, wist te ontsnappen en zit sinds 2020 in Madrid.

Investeren om oppositie te betalen

Een andere bekende is Antonio Ledezma, voormalig burgemeester van de hoofdstad Caracas. In 2015 werd hij opgepakt, omdat hij volgens Maduro een staatsgreep voorbereidde.

Oppositiekandidaat Henrique Capriles nam het een keer op tegen Maduro en een keer tegen diens voorganger, Hugo Chavez. Hij verloor beide verkiezingen, maar bleef in Venezuela. De rest van zijn familie ging wel naar Madrid en investeerde daar het familievermogen. Met het rendement daarvan betalen ze onder meer de belangrijkste oppositiekrant.

De gevluchte burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma, een paar weken geleden aanwezig bij een protest in Madrid.© Getty Images
De gevluchte burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma, een paar weken geleden aanwezig bij een protest in Madrid.

In de wijk van Madrid waar Maduro's tegenstanders zich het liefst vestigen, wonen nu ruim 2500 Venezolanen. Naast politici zijn dat journalisten, schrijvers, advocaten, financiers van oppositiecampagnes. Ze gaan in Spanje door met wat in Venezuela niet meer lukte, acties die bedoeld zijn om Maduro en zijn regering te ondermijnen. Dat gebeurt vooral online.

Madrid-Caracas, al 25 jaar gespannen

Spanje was lang afhoudend met het verlenen van asiel aan leden van de Venezolaanse oppositie, omdat 'Madrid' zich binnen Europa de meest aangewezene voelde om in gesprek te blijven. 

De relatie tussen de twee landen is gespannen sinds Hugo Chávez in 1999 aan de macht kwam. Crises ontstonden daardoor best regelmatig zoals in 2007, toen de Spaanse koning Juan Carlos president Chávez in de rede viel op een top van Spaanssprekende landen en hem toebeet: ''Waarom hou jij je kop niet?''

Sinds Chávez overleed en Maduro hem opvolgde, kiest Spanje minder vaak voor de diplomatieke houding. Een jaar nadat Maduro president werd, gaf toenmalig premier Rajoy activiste Lilian Tintori een warm ontvangst toen zij Spanje bezocht. Dat leidde tot een heftige botsing tussen de landen.

In 2014 ging Tintori na haar bezoek nog terug naar Venezuela. in 2019 vestigde ook zij zich in 'Klein Caracas' in Madrid.