Politiestaking

Klimaatactivisten plannen 'meest verstorende actie tot nu toe' op A12, politie zal niet ingrijpen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKlimaatactivisten plannen 'meest verstorende actie tot nu toe' op A12, politie zal niet ingrijpen
RTL

Klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) heeft voor vandaag een nieuwe blokkade voor de snelweg A12 in Den Haag afgekondigd. De politie staakt en zal daarom niet ingrijpen. Volgens XR moet de actie van vandaag 'de meest verstorende tot nu toe' worden.

Het is al voor de 38ste keer in iets meer dan twee jaar tijd dat de klimaatactivisten het deel van de snelweg in de Haagse binnenstad blokkeren. De blokkade begint vandaag om 12:00 uur.

Eerdere blokkades werden steevast beëindigd door de politie, maar dat zal vandaag niet gebeuren. De politie heeft aangekondigd niet te zullen ingrijpen, de vakbonden hebben elders in Den Haag een bijeenkomst belegd.

Vroegpensioen

De staking is onderdeel van een grotere actie. Ook bij onder meer voetbalwedstrijden blijft de politie weg. Daardoor kon begin deze maand de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax niet doorgaan, net als de wedstrijd Ajax - FC Utrecht die voor morgen op de planning stond. De agenten eisen een structurele regeling voor hun vroegpensioen.

In deze video legt RTL Z uit wat het vroegpensioen zo ingewikkeld maakt:

Waarom die regeling niet gewoon verlengen? Z zoekt uit wat de regeling zo ingewikkeld maakt.

Volgens de klimaatactivisten van XR wordt de blokkade van vandaag de 'meest verstorende tot nu toe'. Tijdens eerdere acties werd met name de tunnelbak in de Utrechtsebaan het doelwit van de blokkade. "We gaan weer naar de tunnelbak, maar aanvullend daarop hebben we blokkades gepland die het verkeer in Den Haag verder zullen verstoren", zegt een woordvoerder van XR.

Fossiele subsidies

Extinction Rebellion wil met het blokkeren van de snelweg het kabinet bewegen een einde te maken aan de fossiele subsidies. "De Nederlandse overheid subsidieert de fossiele industrie met zo'n dertig regelingen en financiële voordelen", aldus de woordvoerder. "Dat komt neer op 40 tot 46 miljard euro per jaar in Nederland. XR eist dat de overheid haar zorgplicht naar de burgers met betrekking tot de klimaatcrisis nakomt, daar passen voordelen voor de fossiele sector niet bij."

CO2-uitstoot Nederlander weer op niveau van jaren 50. Goed nieuws voor het klimaat?
Lees ook

CO2-uitstoot Nederlander weer op niveau van jaren 50. Goed nieuws voor het klimaat?

Volgens de woordvoerder bestond het plan voor een uitgebreidere actie al voordat de politie de staking van vandaag had aangekondigd. "Die keuzes zijn onafhankelijk van elkaar gemaakt", zegt ze. "Het strategieteam was hier al mee bezig, we hadden dit ook gedaan als de politie niet was gaan staken. De blokkade wordt waarschijnlijk wel succesvoller omdat de politie niet komt."

Noodhulp gaat door

De werkonderbreking van de politie duurt vandaag tot 17.00 uur. Het gaat alleen om een staking van agenten die ingezet zouden worden rondom de XR-demonstratie. "Het overige werk, en de noodhulp, gaat wel gewoon door", aldus een woordvoerder van de Regionale Eenheid Den Haag van de politie.

XR noemt het wegblijven van de politie bij het protest 'zowel een voordeel als een nadeel'. "Voorheen heeft de politie ons weerhouden om de tunnelbak in te gaan, dat ze dat nu niet doen dan is dat fijn."

Tegelijkertijd wil XR wel veilig kunnen demonstreren. "De gemeente dient ons veilig te faciliteren, dat is een plicht. Of ze dat doen met politie of verkeersregelaars of anders, dat maakt ons niet uit", zegt de woordvoerder van de demonstranten.

Tegendemonstranten

In het verleden kwamen er weleens tegendemonstranten op de acties van XR af. De politie moest in oktober vorig jaar ingrijpen toen agressieve tegendemonstranten de confrontatie zochten met klimaatactivisten. Nu de politie wegblijft zou de komst van tegendemonstranten een risico kunnen vormen.

XR neemt vandaag zelf maatregelen om de veiligheid van de demonstranten te waarborgen. "Extra maatregelen namen we altijd al, want de politie kan niet alles voorkomen", zegt de woordvoerder. We hebben altijd zelf verkeersregelaars en de-escalatoren, mensen die situaties kunnen de-escaleren. Die zullen bij deze blokkade ook weer aanwezig zijn."

De politiewoordvoerder wil niet ingaan op specifieke scenario's, maar zegt in geval van nood wel te kunnen en zullen ingrijpen. "Het heeft geen zin om alle mogelijke situaties na te lopen. We weten bijvoorbeeld niet of er tegendemonstranten verwacht worden en of we dan eventueel ingrijpen", aldus de woordvoerder. "We moeten gewoon de situatie goed bekijken."

Snelweg afgesloten

Om ervoor te zorgen dat het verkeer geen bedreiging vormt voor de veiligheid van de demonstranten, kondigde Rijkswaterstaat gisteren al aan dat het deel van de snelweg A12 waar de blokkade plaatsvindt, gedurende de demonstratie wordt afgesloten.

Na 17.00 uur vanavond pakken de agenten het werk weer op. Het is dan aan de Haagse burgemeester Van Zanen om te beslissen of er wordt ingegrepen. De activisten zullen voor die tijd in ieder geval niet uit eigen beweging vertrekken, zegt hun woordvoerder: "Als de politie ons niet wegsleept, blijven we zitten net zo lang tot de fossiele subsidies zijn afgeschaft.

Lees meer over
Nederlandse PolitiebondPolitie in NederlandExtinction RebellionKlimaatDemonstratiesDen Haag