Noodweer Midden-Europa

Oostenrijk verklaart 42 gemeenten tot rampgebied, Poolse dam loopt over

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPOostenrijk verklaart 42 gemeenten tot rampgebied, Poolse dam loopt over
RTL

De hevige regenval in Midden-Europa zorgt in Oostenrijk, Tsjechië, Roemenië, Slowakije, Hongarije, Polen en in het Duitse grensgebied voor problemen. In Oostenrijk zijn in totaal nu 42 gemeenten aangeduid als rampgebied.

Het stijgende waterpeil zorgt vooral in de noordoostelijke deelstaat Neder-Oostenrijk voor problemen. Zo'n 5000 brandweerlieden staan klaar, met name rond de rivieren Kamp, die in de Donau uitmondt, en Krems, waar bewoners in lagergelegen wijken zijn gewaarschuwd.

Rondom de rivier Kamp ten noordwesten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, zijn na overstromingen in 2002 waterkeringen versterkt. Die zijn ontworpen om overstromingen te weerstaan die statistisch gezien maar eens in de honderd jaar voorkomen. Omdat het blijft regenen, waarschuwen meteorologen voor nog hogere waterstanden. 

Beelden van de wateroverlast.

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer waarschuwde gisteravond dat 'de komende dagen extreem moeilijk zullen worden'.

Het noodweer blijft ook in Tsjechië voor ernstige overlast zorgen. De burgemeester van Cesky Tesin, in het grensgebied met Polen, gaf opdracht tot de evacuatie van duizenden mensen. De rivier Olza dreigt buiten haar oevers te treden.

Vier doden in Roemenië

Ook elders in het land worden evacuaties gemeld. Zo moesten in de stad Opava duizenden mensen hun woningen verlaten vanwege overstromingsgevaar. De plaats Ceska Ves is door het stijgende water afgesneden van de buitenwereld.

Andere Europese landen hebben te maken met wateroverlast. Zo troffen reddingswerkers in Roemenië zeker vier overleden mensen aan na ernstige regenval en overstromingen.

In het zuiden van Polen is het water zo hoog komen te staan dat het gisteravond over een dam stroomde. Het gaat om de Miedzygorze-dam en op beelden die Poolse media delen is te zien hoe het water over de rand van de dam loopt.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De gemeente Bystryca Klodzka, waar de dam onderdeel van uitmaakt, meldt op X dat de hoeveelheid water 'enorm' is. Lagergelegen dorpen zijn geëvacueerd. De Miedzygorze-dam is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd en 29 meter hoog. Bij de overstromingen in 1997 liep het water ook over de dam.

Records

Ook in andere plaatsen in Polen treden rivieren buiten hun oevers. Inwoners van verschillende plaatsen zijn geadviseerd om naar hogergelegen verdiepingen te vertrekken.

Op 85 plekken in Polen, vooral in het zuiden en westen van het land, steeg het water hoger dan de waarschuwingsniveaus. Op verschillende plekken werd een recordwaterpeil gemeten.

Ook in Roemenië zijn gebieden overstroomd.© AFP
Ook in Roemenië zijn gebieden overstroomd.

In het Duitse Dresden zijn de belangrijkste opruimwerkzaamheden van de ingestorte Carolabrücke op tijd afgerond. De brug in de Oost-Duitse stad stortte eerder deze week gedeeltelijk in het water, en door voorspelde hoge waterstanden in de Elbe moest haast worden gemaakt met de sloopwerkzaamheden.

Door hevige regenval wordt verwacht dat het waterpeil van de Elbe vandaag naar 4 meter stijgt. Zaterdagavond kwam het water tot 3,71 meter, terwijl het normale waterpeil er 2 meter is. De piek wordt over een paar dagen verwacht, dan stijgt het peil mogelijk naar 5 meter.

Ben of woon jij op dit moment in het getroffen gebied en heb je last van het noodweer? Dan komen we graag met je in contact. Stuur een berichtje via Facebook, of mail ons.

Lees meer over
PolenTsjechiëDuitslandOostenrijkSlowakijeRoemeniëHongarije