Kabinet schrapt omstreden bezuinigingen op ouderenzorg
Het kabinet schrapt voor volgend jaar ruim 600 miljoen euro van de politiek omstreden bezuinigingen op de ouderenzorg. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van VWS voor 2025, die in handen is van NRC.
Onder de bezuinigingen viel onder andere een plan om zorgaanbieders en zorgkantoren meerjarige contracten met strikte financiële afspraken te laten afsluiten, wat bedoeld was om kosten te besparen. Ook zou de verplichte norm van twee verzorgenden per acht bewoners in verpleeghuizen worden losgelaten, wat zou leiden tot lagere loonkosten.
Oud-minister Helder (Zorg, VVD) had in juni al aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de bezuinigingen voor volgend jaar wilde schrappen, maar dat het nieuwe kabinet de benodigde middelen moest vinden. Dit is dus gelukt. De bezuinigingen van de jaren daarna blijven nog wel staan.
Wet langdurige zorg
De bezuinigingen zijn van toepassing op uitgaven die vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz), die bedoeld is voor mensen die blijvend en intensief zorg nodig hebben. Dit betreft voornamelijk ouderen: ongeveer 123.000 van hen wonen in een verpleeghuis. Daarnaast ontvangen 73.000 ouderen thuis intensieve zorg, volgens cijfers van brancheorganisatie Actiz.
Van de thuiswonende ouderen staan bijna 24.000 op een wachtlijst voor een verpleeghuis. De Wlz dekt ook zorg voor mensen met een beperking en mensen met een psychische aandoening die intensieve zorg nodig hebben.