Nog vier NAC-supporters vast voor belagen horecapersoneel de Kuip
Vier NAC-supporters, die gisteren werden aangehouden voor het aanvallen van horecamedewerkers in de Kuip in Rotterdam, zitten nog vast. Volgens een politiewoordvoerder werden in totaal tien personen aangehouden rondom de wedstrijd Feyenoord - NAC. De Bredase burgemeester wil dat daders worden geweerd uit stadions.
Vier horecamedewerkers raakten gisteren lichtgewond toen ze werden belaagd door NAC-supporters. Het incident gebeurde kort na afloop van de wedstrijd, die Feyenoord met 2-0 won, toen de supporters op weg waren naar de uitgang. Ze kwamen daar horecamedewerkers tegen die tussen de hekken waren beland.
Ook in het uitvak ontstonden problemen, toen een verkooppunt omver werd gegooid waarachter medewerkers probeerden te schuilen. Die moesten vervolgens over een hek klimmen om weg te komen.
Burgemeester
De Bredase burgemeester Paul Depla heeft contact opgenomen met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om namens Breda zijn excuses aan te bieden. "Voor de mensen die het is aangedaan is het vreselijk, niet te accepteren. Zij stonden er om supporters gastvrij te ontvangen. Als je ze dan zo gaat aanvallen, heb ik daar geen woorden voor."
Hij heeft vanmiddag een overleg met de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en NAC om te kijken naar structurele maatregelen. De burgemeester wil met Bredase autoriteiten kijken of er "persoonsgerichte maatregelen" getroffen kunnen worden, zodat mensen die zich misdragen uit de stadions kunnen worden geweerd.
Hij roept "goedwillende supporters" op zich te melden met beelden en namen van personen die zich misdroegen, "desnoods via Meld Misdaad Anoniem". Volgens Depla verpest een klein groepje het voor de rest. "Als we daar niet met elkaar een front tegen vormen, zullen goedwillenden de dupe worden."
Op sociale media staan beelden van de aanval en van horecamedewerkers die over een hek moeten klimmen om uit handen van de belagers te vallen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Feyenoord moet goed kijken naar hoe horecamedewerkers in de toekomst bij supportersgeweld zo snel mogelijk weg kunnen komen, zegt vakbond FNV Horeca.
Edwin Vlek, voorzitter van vakbond FNV Horeca, roept horecawerkgevers op ervoor te zorgen dat het personeel voldoende wordt getraind in het omgaan met verbaal en non-verbaal agressieve mensen, al denkt hij dat het in dit specifieke geval onmogelijk is je hier tegen te wapenen. "Ga er maar aan staan als achttien- of negentienjarige tegenover zo'n grote doorgesnoven beer."
'Ontoerekeningsvatbaar'
"Er is niks beangstigender dan dat je niet weg kunt komen", zegt Vlek. "Ze hadden hier mensen tegenover zich die ontoerekeningsvatbaar zijn." Het had volgens hem niet uitgemaakt of hier nu een horecagelegenheid stond of een merchandisekraam.
"Deze mensen waren boos, het moest gewoon kapot." Desondanks is de werkgever volgens de voorzitter verantwoordelijk voor een veilige werkplek. "Dus moet er altijd gezorgd worden voor veilige vluchtwegen. Misschien waren die er wel, maar in dit geval konden ze niet snel genoeg worden gevonden."
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat horecamedewerkers beter worden beschermd tegen ongewenst gedrag en agressie. "Wij zijn enorm geschrokken van het geweld richting horecamedewerkers tijdens het incident in de Kuip", laat een woordvoerder weten. "Geweld, in welke vorm dan ook, is onacceptabel."
KHN merkt dat horecamedewerkers vaker te maken krijgen met agressie, ook tijdens grote evenementen. In de training omgaan met ongewenst gedrag en agressie leert horecapersoneel hoe het met dit soort situaties moet omgaan. "Maar er blijft een dringende behoefte aan betere bescherming", aldus KHN. De organisatie blijft hierover in overleg met ondernemers, stadions, lokale overheden en de politie.