Amersfoortse moslimgemeenschap in rouw na dood jongeren: 'Komt hard aan'
Het ongeluk afgelopen weekend in Amersfoort waarbij drie jonge mannen om het leven kwamen, komt hard aan in de moslimgemeenschap van de stad. Alle drie de jongens waren islamitisch. Eén van hen, de 21-jarige Ahmet, kwam regelmatig in de Rahman-moskee in die stad. "Ook veel leeftijdsgenoten die niet moslim zijn, kwamen afscheid van hem nemen."
Erg druk was het in de moskee maandagmiddag toen velen samenkwamen voor het dodengebed voor het jonge slachtoffer, ook wel de janazah genoemd. "Aan de hoeveelheid mensen te zien was goed te merken hoeveel impact dit heeft", zegt Ömer Erdoğan, bestuurder van de moskee. Hij was zelf gisteren aanwezig bij het afscheid in de moskee en kende de familie van Ahmet goed.
"Ahmet zelf kwam vooral met het vrijdaggebed naar de moskee", vertelt Ömer. "Ook tijdens ramadan en met Suikerfeest of Offerfeest was ie er vaak. Daarbuiten misschien wat minder, maar zijn familieleden waren hier heel vaak, zoals zijn opa, vader en oom. Je kan je voorstellen dat dit dus heel hard aankomt bij ons."
Ahmet was afgelopen weekend met twee vrienden op pad. In de nacht, rond 1.30 uur, reden ze op de Stadsring. Daar ging het gruwelijk mis. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Maar de auto van Ahmet en zijn vrienden kwam in het water terecht. Hulpdiensten hebben de jongens uit de auto gehaald en nog geprobeerd te redden, maar tevergeefs. Voor de twee andere jongens wordt vandaag het dodengebed verricht in een andere Amersfoortse moskee.
"De dood van iemand uit de gemeenschap komt natuurlijk hard aan", zegt Ömer. "Maar als iemand zo jong is zoals Ahmet, dan maakt dat wel extra indruk. Het is voor ons als moslims ook wel een herinnering dat de dood onverwacht komt en iedereen kan overkomen."
Veel emotie
In de moskee was de emotie duidelijk zichtbaar en te horen, vertelt Ömer. "Bij de directe familie natuurlijk, veel gehuil. Vooral de moeder hoorde je rouwen. Na het gebed stellen de directe familieleden zich vooraan op zodat mensen hen dan kunnen condoleren. De rij die werd gevormd was zo ontzettend lang deze keer, ik stond met mijn zoontje te wachten en was denk ik pas na 20-25 minuten aan de beurt. Dat zegt wel veel over de impact. Helemaal ook als je bedenkt dat het gebed vroeg op dinsdagmiddag was, wanneer mensen gewoon aan het werk zijn normaal gesproken. Maar velen voelden toch de verantwoordelijkheid om te komen."
"Het is een harde klap", herhaalt Ömer. "Ik hoop dat de familie steun haalt uit hoe erg de gemeenschap met ze meeleeft. Als moslims vieren we alles samen, maar we rouwen ook samen. Juist in moeilijke tijden willen we er voor elkaar zijn."
"Maar daarnaast is de dood zoals ik zei ook een moment dat ons aan het denken zet. Ahmet is niet de eerste die op jonge leeftijd komt te overlijden en zal ook niet de laatste zijn. Wat we in het verleden vaak hebben gezien, is dat na zo'n heftige gebeurtenis jongeren weer meer naar de moskee komen. Het zou me niks verbazen als dat nu ook gebeurt."
Ahmet wordt een dezer dagen in Turkije begraven.