Oekraïne bevestigt: troepen trekken zich terug uit strategisch belangrijke plaats Voehledar
Het Oekraïense leger bevestigt dat Rusland de plaats Voehledar heeft ingenomen. De eenheid die de plaats in de Oekraïense regio Donetsk verdedigde, meldt op Telegram dat het de opdracht heeft gekregen zich terug te trekken om 'personeel en militair materieel te redden'.
Gisteren waren al de eerste berichten dat het strategisch belangrijke mijnstadje was ingenomen, maar dit werd niet bevestigd door Oekraïne. Op sociale media waren al beelden te zien van Russische soldaten die met een vlag zwaaien vanaf de top van een gebombardeerd gebouw met meerdere verdiepingen. Op andere beelden wordt een Russische vlag uitgehangen op een metalen torenspits.
Vele doden
Ruslandcorrespondent Olaf Koens noemt de Russische inname 'opnieuw een pijnlijk verlies' voor Oekraïne. "Strategisch en ook symbolisch. Als je oorlog voert, wil je graag bepaalde plekken in handen houden waar verbindingen liggen voor spoorwegen en autowegen. En ook bruggen bijvoorbeeld. Voehledar is zo'n plek. Strategisch had het dus zeker veel waarde."
"Maar ook symbolisch", gaat Koens verder. "Misschien niet op dezelfde manier zoals bij Bachmoet het geval was. Maar ook dit is wederom een plek waar lang voor is gevochten en waar veel Oekraïners zijn gedood. Dus dat is natuurlijk erg pijnlijk als je die plek moet opgeven. En nu ze deze plek hebben verloren, zijn ze die ook echt kwijt. Er is niks meer over van die plek, alles is kapot. Terugveroveren heeft überhaupt geen zin, ja er is strategische waarde, maar dat is het ook."
Volledige controle over Voehledar zal de Russen helpen om hun logistiek te verbeteren, mede door de spoorwegen waar Koens over sprak. Maar ook op de langere termijn is de inname zorgelijk. "Oekraïne heeft al langere tijd een defensieve tactiek, waarbij ze proberen de plekken die ze hebben te verdedigen. Ze boeken geen progressie meer. Sterker nog, ze verliezen dus steeds vaker terrein. Dat is voor Oekraïne en ook voor het Westen een zorgelijke ontwikkeling."
"Veel mensen die zich met de oorlog bezighouden trekken al langer aan de bel", stelt Koens. "Het gaat niet goed. In dit tempo raken ze echt veel gebied kwijt. Oekraïne, en het Westen, moeten echt een strategie gaan bedenken. Als dit de strategie is, keihard vechten en dan alsnog verliezen, dan komt het niet goed."