Gezondheidsproblemen

Al een jaar verboden, maar kortsnuitige honden worden nog steeds gefokt: 'Ik doe niks verkeerd'

Door Rens Turk en Ivy Dirksen··Aangepast:
© Editorial / Arie KievitAl een jaar verboden, maar kortsnuitige honden worden nog steeds gefokt: 'Ik doe niks verkeerd'
RTL

Ruim een jaar nadat het verbod op het fokken van kortsnuitige honden is ingegaan, worden ze nog steeds volop gefokt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws onder fokkers. Ook dierenartsen zien de dieren nog veelvuldig voorbijkomen.

In augustus vorig jaar trad het verbod in werking. De regels kwamen er omdat honden met een korte snuit vaak veel gezondheidsproblemen kennen, zoals een chronisch tekort aan zuurstof. Maar dat is niet het enige. Zo hebben onder meer mopshonden ook last van uitpuilende ogen en slechte tanden.

'Europees verbod belangrijk'

Nu, een jaar later, blijkt het fokken van de honden gewoon door te gaan – ondanks de aangescherpte wet, controles van inspecteurs en verhoogde boetes. Bij een rondgang stuitte RTL Nieuws verspreid over het land op meer dan tien plekken waar de dieren nog worden gefokt.

Kelly Kessen, dierenarts bij dierenwelzijnsorganisatie Dier & Recht, pleit voor een Europees verbod op het fokken van de honden. "Wat we nu bijvoorbeeld zien gebeuren, is dat fokkers de honden in België halen, waar ze wel nog gefokt mogen worden, en dan hier verkopen. Want het houden, kopen en verkopen van de hondjes mag nog wel gewoon. Er is alleen een fokverbod."

In de rondgang onder hondenfokkerijen kwamen we ook plekken tegen waar wel volgens de regels wordt gefokt. De Franse bulldogs van Esther worden in een nieuwe stijl gefokt, dat zie je in deze video:

Fokkers die nog steeds kortsnuitigen fokken, reageerden tegenover RTL Nieuws uiteenlopend. De meesten wilden niets zeggen. Anderen beweerden dat ze onder een uitzondering vallen en niets verkeerd doen. Een enkeling gaf aan te overwegen naar België te verhuizen omdat de regels daar soepeler zijn.

Marktplaats-advertenties

"En dat is dus een belangrijke reden dat die honden met korte snuit er nog steeds zijn", zegt Kessen. "Wij en vele andere organisaties en dierenartsen wijzen de consument er al jaren op dat de honden pijn lijden. En niemand wil toch een hond die pijn heeft? Toch blijven de mensen de honden maar kopen."

Het zou goed zijn, vindt Kessen, als er een Europees fokverbod zou komen en ook een koopverbod. "Daarmee pak je het probleem echt aan. Als je nu op Marktplaats gaat kijken, zie je dat ze nog steeds massaal worden aangeboden." 

Wat houdt het verbod precies in?

Sinds augustus vorig jaar is het verboden om te fokken met kortsnuitige honden. Als een fokker de regels overtreedt, kan hierop een boete van 1500 euro volgen.

De zes criteria waar een hond met korte snuit aan moet voldoen:

  • Het dier moet een normaal ademgeluid hebben tijdens het rusten.

  • De neusgaten moeten open zijn.

  • De 'relatieve neusverkorting' moet groter of gelijk zijn aan 0,5. Dat getal wordt berekend door de neuslengte in centimeters te delen door de lengte van de schedel in centimeters.

  • De hond mag geen neusplooi hebben

  • Er mag geen zichtbaar oogwit zijn. Bij kortsnuitige honden is de oogkas te plat en ondiep om de oogbol voldoende te kunnen dragen, waardoor de ogen uitpuilen en meer oogwit zichtbaar is dan bij een gezonde hond.

  • De hond moet de oogleden volledig kunnen sluiten, zodat het netvlies niet uitdroogt en de ogen worden beschermd tegen vuil en krassen.

Ook verschillende dierenartsen geven tegenover RTL Nieuws aan de honden nog veelvuldig in de praktijk tegen te komen. Ook jonge puppy's, die dus zijn aangeschaft ná het verbod. De dierenartsen geven aan vaak in gesprek te gaan met de eigenaren hierover. "Vaak krijgen we dan te horen dat het zulke leuke hondjes zijn", zegt een van de dierenartsen.

'Veel import'

Ook dierenarts Hildeward Hoenderken ziet de kortsnuitige hondjes nog geregeld voorbijkomen in zijn praktijk. "Er is gewoon veel import vanuit het buitenland", zegt hij. "Ik heb het idee dat de situatie alleen maar erger is geworden. Als je in Nederland iets verbiedt, weet je dat dat vervolgens gewoon buiten het zicht en over de grens doorgaat."

Hoenderken vermoedt dat er 'echt veel' puppy's illegaal naar Nederland worden gebracht. "We zien ook veel vervalste paspoorten. Daar is veel ergernis over onder dierenartsen." Ook Hoenderken zou graag zien dat het verkopen van de dieren verboden wordt. 

Fokken van honden met te korte snuit mag niet meer, regels aangescherpt
Lees ook

Fokken van honden met te korte snuit mag niet meer, regels aangescherpt

Paul Mandigers, onder meer actief als bestuurder bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, noemt het 'ronduit idioot' dat het nog steeds zo makkelijk is om aan een kortsnuitige hond te komen.

"Wat je ziet is dat de helft van de kortsnuitige honden nu uit Rusland afkomstig is. Ze kunnen niet rechtstreeks geïmporteerd worden, dus dan komen ze via een omweg, bijvoorbeeld via Turkije, in Nederland", zegt Mandigers.

'Je haalt problemen in huis'

Zolang de vraag blijft bestaan, zegt Mandigers, zal de markt ook blijven zoals die nu is. "Maar persoonlijk vind ik het fokken van kortsnuitige honden heel fout. Je weet dat je problemen fokt als fokker. En als koper weet je dat je ook gewoon een hond in huis haalt die problemen oplevert."

Hardop vraagt Mandigers zich af: "Welk recht heb jij als mens om honden zoiets aan te doen? Samen met veel andere mensen pleiten we ervoor voor dat dit stopt."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
HondHuisdieren