Politie op zoek naar identiteit 46 dode vrouwen: 'Iemand moet ze missen'
Het Nederlandse politieproject Identify Me, dat de identiteit van onbekende omgekomen vrouwen probeert te achterhalen, is zo succesvol dat het internationaal is overgenomen. Vandaag start in zes landen een oproep om op zoek te gaan naar de identiteit van 46 overleden vrouwen. "Het zal je kind maar zijn."
Op een begraafplaats in Wassenaar ligt een onbekende vrouw begraven. Twintig jaar geleden is ze in de duinen bij Wassenaar gevonden. Ze heeft een plekje zonder steen, want niemand weet wie de vrouw is. "Deze zaak houdt mij al tien jaar bezig", zegt oud-rechercheur Dick Onderwater. Hij woont vlakbij de plek waar de vrouw is aangetroffen en voelt zich betrokken.
Als rechercheur met lange staat van dienst heeft hij nooit aan deze zaak gewerkt, maar nu hij gepensioneerd is, stort hij zich als vrijwilliger wekelijks op cold case zaken. Onder wie van deze onbekende vrouw. "Bij het lichaam lagen sleutels. Na lang zoeken kwamen we er achter dat die in Duitsland zijn gemaakt." Een doorbraak, zo leek het. "Maar de sleutelmaker had net alle archieven gewist en in 2004 hingen er nog niet overal camera's. Dus dat spoor liep uiteindelijk op niets uit."
Sieraden en kleding gedeeld
De onbekende vrouw is nu onderdeel van een nieuwe internationale zoektocht die is opgezet na een succesvolle campagne vorig jaar. Toen had de Nederlandse politie samen met het Duitse Bundeskriminalamt en de Federale politie in België een lijst opgesteld en gedeeld om onbekende meisjes en vrouwen te identificeren.
Ook Interpol haakte aan. Zo werd alle beschikbare informatie internationaal gedeeld. Van gezichtsreconstructies van de vrouwen, foto's van hun sieraden en kledingstukken, geschatte leeftijd, haarkleur en andere lichaamskenmerken. Zelfs het DNA is, als dat mogelijk is, toegevoegd aan de database.
Doorbraak in oude zaak
Het leverde uiteindelijk zo'n 1800 tips op én zorgde voor een identificatie in een 30-jaar oude moordzaak. Een vrouw die in 1992 vermoord werd gevonden in Antwerpen werd door de campagne door haar nabestaanden in Groot-Brittannië aan haar tatoeage herkend. Het ging om de 31-jarige Rita Roberts.
Cold case-expert Carina van Leeuwen heeft van de identificatie van onbekende doden haar levensmissie gemaakt. Ze is erg blij met de internationale lijst. "De samenwerking tussen verschillende landen is heel belangrijk, want niet alle internationale politiesystemen zijn aan elkaar gekoppeld."
Doordat Interpol de informatie openbaar deelt, kunnen burgers wereldwijd op zoek naar de ongeïdentificeerde vrouwen. Juist de gezichtsreconstructies kunnen hierbij helpen, denkt Van Leeuwen. "Veel van deze vrouwen zijn nu niet meer toonbaar, maar hopelijk herkennen mensen uit de omgeving van deze vrouwen het gezicht van vroeger."
'Het zal je kind zijn'
Bij diverse internationale zaken zit ook link met Nederland. Zo werd het lichaam van een meisje dat in een Duitse rivier in de regio Frankfurt werd gevonden verzwaard met een parasolvoet van een Nederlands merk. Twee vrouwen werden in België gevonden, maar niet ver van de Nederlandse grens. Vlakbij het Spaanse Girona werd het lichaam van een vrouw gevonden van wie de Spaanse politie denkt dat ze misschien uit Nederland, Duitsland of Polen komt.
Oud-rechercheur Dick Onderwater hoopt met deze nieuwe campagne te ontdekken wie de vrouw is waar hij al jarenlang naar op zoek is. "Ik denk vaak 'iemand moet haar toch missen?' Het zal je kind maar zijn, dan wil je toch weten wat er met haar is gebeurd en waar ze is? Ik hoop dat iemand de gevonden spullen en het gereconstrueerde gezicht ziet en denkt: ik ken haar."
Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement.