Nieuwe klap voor NPO: organisatie moet miljoenen extra bezuinigen
De Nederlandse publieke omroep moet miljoenen extra bezuinigingen op de organisatie. Dat bedrag loopt op tot 6,6 miljoen per jaar. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van het RTL Nieuws. De bezuiniging komt boven op de al aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro in het onderhandelaarsakkoord van het kabinet-Schoof.
Dat ging in totaal al om 10 procent van het totale budget van de NPO. De Nederlandse Publieke Omroep krijgt bijna 1 miljard euro subsidie per jaar.
Vandaag komt het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap- dat honderden miljoenen moet bezuinigen- met de verdere invulling van de bezuinigingen die al langer in de lucht hangen. Zo moest een bedrag van 360 miljoen euro op subsidies nog verder worden ingevuld. De onderwijs- en cultuurwereld krijgt relatief veel subsidies.
Mbo-fonds sneuvelt
Niet alleen de NPO wordt geraakt. Op cultuursubsidies wordt jaarlijks ruim 10 miljoen euro bezuinigd. Er is wel goed nieuws: zo gaat er extra geld naar onderzoeksjournalistiek.
Ook in de onderwijswereld vallen er klappen. Zo sneuvelt er een mbo-fonds, het zogenoemde Regionaal Investeringsfonds Mbo. Dit fonds zorgt voor een betere aansluiting tussen mbo'ers en het werkveld. Dat levert tientallen miljoenen euro's op. "Het is pijnlijk om deze regeling niet meer te verlengen"', schrijft minister Eppo Bruins.
Minder geld voor hoogbegaafdheid
Ook wordt er flink gesneden in subsidies voor hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs: jaarlijks 4,7 miljoen euro. En het ministerie bezuinigt elk jaar 8,7 miljoen op regelingen voor thuiszitters (leerlingen die niet naar school gaan).
Verder kort het kabinet op de promotiebeurzen van leraren: jaarlijks gaat er 13.2 miljoen euro vanaf. Dat zijn beurzen waarmee leraren kunnen promoveren en een wetenschappelijke titel kunnen behalen. Ook sneuvelen er nog allerlei subsidiepotjes in de wetenschap.
Het kabinet zet ook een streep door de subsidie die scholen moet helpen om de brede brugklas op te zetten. In die brede brugklassen zitten kinderen met vmbo-niveaus samen in de klas met de havo- en vwo-leerlingen.