Politie waarschuwt voor valse QR-codestickers op parkeerautomaten
Criminelen hebben een nieuwe manier bedacht om geld af te troggelen bij nietsvermoedende parkeerders. Politie en gemeenten waarschuwen voor valse QR-codestickers op parkeerautomaten. Op verschillende plekken in het land zijn de stickers al gesignaleerd. De QR-codes leiden je naar valse betaalwebsites, waar om je bank- of creditcardgegevens wordt gevraagd.
Afgelopen week werden ze nog geplakt op parkeerautomaten in Amsterdam, Maastricht en Sittard-Geleen. In Amsterdam ging het om een sticker met daarop het logo van EasyPark, bekend van de app waarmee je gemakkelijk kunt betalen voor parkeren. 'Scan & Pay', stond er op de sticker. De QR-code leidde je naar een neppe pagina waar om creditcardgegevens wordt gevraagd.
Dezelfde sticker met roze rand en EasyPark-logo werd geplakt op automaten in Maastricht. In Sittard ging het deze week om stickers met een 'Pay by Phone'-logo op de automaat op het Tempelplein in het centrum van de stad. Alle stickers zijn inmiddels weggehaald of onbruikbaar gemaakt.
Bank- of creditcardgegevens
"De QR-codes leiden je naar een nepwebsite die lijkt op de website van in dit geval EasyPark, maar het kan ook een nepwebsite van een andere parkeerdienst of je bank zijn", legt techredacteur Daniël Verlaan uit.
"De site vraagt naar jouw gegevens, zoals hoe lang je wil parkeren en het kenteken, om echt te lijken. Daarna wordt om de betaling gevraagd, en dat zijn de gegevens die de criminelen willen. Het kan dan om bankgegevens of creditcardgegevens gaan, die beide door criminelen kunnen worden misbruikt om geld afhandig te maken."
De stickers werden een paar maanden geleden voor het eerst in Nederland ontdekt. Maar daarvoor al werd in België, Duitsland en Ierland gewaarschuwd voor deze vorm van oplichting.
'Meld het of doe aangifte'
De politie Amsterdam kreeg al in mei melding van de stickers. Toen werden ze ontdekt op de Servaes Noutsstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. "Afgelopen week zijn we ze dus weer tegenkomen", zegt een woordvoerder. "Dit is een vorm van oplichten waar we mensen voor willen waarschuwen. We roepen mensen op: kom je het tegen, meld het dan bij ons. Als je slachtoffer bent, doe dan aangifte."
Omdat het gaat om een nieuwe manier van oplichten, is het onduidelijk hoe wijdverspreid het probleem precies is en hoeveel mensen tot nu toe in de sluwe manier van oplichten zijn getrapt. Wel waarschuwen naast de politie ook meerdere gemeenten op hun sociale media of websites voor de stickers.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In Amsterdam zijn de stickers afgelopen week op zeker twaalf automaten geplakt. "We hebben direct melding gemaakt bij de politie en zorgen dat de stickers zo snel mogelijk verwijderd worden", zegt een woordvoerder van de gemeente.
"Daarnaast waarschuwen we iedereen via de website en zorgen we dat er zo snel mogelijk een waarschuwingsteken komt op het scherm van de automaten zelf. Wij kunnen zelf geen aangifte doen want wij zijn als gemeente geen slachtoffer."
20 automaten beplakt in Maastricht
In Maastricht zijn oplichters ook flink aan het stickeren geweest. Op zeker 20 automaten werden vorige week de QR-codes ontdekt. De gemeente heeft naar eigen zeggen 'heel snel geschakeld' en de stickers direct verwijderd.
Dit filmpje uit Ierland laat zien hoe een QR-codesticker van een automaat wordt gehaald:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Er zijn bij ons geen meldingen binnengekomen van burgers", zegt een woordvoerder. "Maar dat zegt zeker niet dat er geen mensen slachtoffer zijn geworden. Ook omdat we veel buitenlandse bezoekers hebben."
Extra alert op stickers
Het team dat bij de gemeente gaat over parkeren is nu extra alert op de stickers. "Wij hebben dagelijks personen die alle parkeerautomaten in goede conditie houden. Omdat er in Maastricht niet gewerkt wordt met losse stickers op de automaten, valt dat ons team heel snel op, waarna er actie kan worden ondernomen."
Ook leverancier van parkeerautomaten Taxameter waarschuwt voor de nieuwe manier van oplichting. Dat bedrijf levert veel aan gemeenten. Volgens het bedrijf gebeurt het niet alleen bij parkeerautomaten maar ook bij laadpalen. Het bedrijf wil verder niet ingaan op de fraude, maar schrijft op de website wel dat het gemeenten kan helpen met het plaatsen van een waarschuwingsbericht op schermen van automaten.
Deze oplichters hebben het met hun stickers met name voorzien op parkeerautomaten. Maar de afgelopen jaren zijn er allerlei vormen van fraude met QR-codes in de omloop, quishing wordt dat genoemd. Zo waarschuwde de politie in 2021 nog voor een soortgelijke scam via QR-codes in brieven of mails, maar dan om een bankpas aan te vragen.
Quising gebeurt laatste jaren vaker
"Fraude met malafide QR-codes gebeurt al jaren", zegt Verlaan. "De eerste stijging was te zien tijdens corona, toen we op terrasjes met QR-codes bestelden en fraudeurs daar hun eigen QR-codes overheen plakten. Nu zie je het steeds vaker bij parkeerautomaten, waar mensen vaak snel even willen betalen en niet goed opletten."
Het belangrijkste is volgens Verlaan om altijd de parkeerapp te gebruiken. "Of gewoon alleen de betaalterminal van de parkeerpaal. En als je dan toch een QR-code gebruikt, kijk dan altijd heel goed welke website op je telefoon verschijnt en of die te vertrouwen is."
'Triest'
Parkeerdienst EasyPark zegt tegen RTL Nieuws het 'triest' te vinden dat oplichters hun merk gebruiken 'om mensen voor de gek te houden'. "We nemen deze zaak zeer serieus. Als we frauduleuze activiteiten opmerken, ondernemen we actie. We werken ook nauw samen met de relevante autoriteiten om een probleem aan te pakken en incidenten te voorkomen."
Het bedrijf adviseert gebruikers om de app altijd te downloaden bij een betrouwbare bron zoals de AppStore of Google Play. "Klanten die betalen voor parkeren via onze app kunnen zich veilig voelen."
Tip RTL Nieuws
Ben jij slachtoffer geworden van de valse QR-codestickers op parkeerautomaten? Deel je verhaal dan met RTL Nieuws. Klik hier om ons berichtjes en foto's te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement.