Nieuwe inktdatabank van NFI moet politie helpen bij oplossen plofkraken
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een databank gemaakt van verschillende soorten veiligheidsinkt. Deze inkt komt voor in geldautomaten en belandt op bankbiljetten of kleding zodra een geldautomaat wordt opgeblazen met een explosief. Door de verschillende soorten te verzamelen, kan het NFI de politie en Openbaar Ministerie helpen om plofkraken sneller op te lossen.
Bankbiljetten met veiligheidsinkt zijn te herkennen aan gekleurde inktvlekken: die lopen van de randen naar binnen en zijn vrij groot. De Europese Centrale Bank (ECB) adviseert bankbiljetten die bevlekt zijn met veiligheidsinkt niet te accepteren, legt het NFI vandaag in een persbericht uit. Dat geldt ook voor biljetten met bleekvlekken: sommige criminelen proberen tevergeefs met chemicaliën de inkt van de biljetten te verwijderen.
'Geld besmeurd met inkt niet normaal'
NFI-deskundige Peter Zoon legt uit dat het bijna altijd foute boel is als er inkt op geld wordt aangetroffen: "Het is hoog tijd dat we alerter worden op dit soort bankbiljetten. Het is niet normaal om biljetten te hebben die besmeurd zijn met inkt. Dan weet je bijna zeker dat die ooit zijn buitgemaakt bij een plofkraak."
En om de daders van zo'n plofkraak te kunnen oppakken en veroordelen, heeft het NFI nu dus een databank aangelegd van allerlei verschillende soorten veiligheidsinkt. Zo kan er inkt die op verdachten wordt aangetroffen, of op geld, gelinkt worden aan profkraken.
Het NFI doet al langer onderzoek naar veiligheidsinkt, maar dat betrof aanvankelijk maar enkele onderzoeken per jaar.
Met name het grote aantal plofkraken in Duitsland, veelal gepleegd door Nederlanders, zorgde sinds 2022 voor een vertienvoudiging van het aantal inktonderzoeken door het NFI. Het forensisch onderzoeksinstituut analyseert op verzoek van de politie met veiligheidsinkt besmeurde bankbiljetten die in beslag zijn genomen tijdens huiszoekingen. Soms komen ze ook in het reguliere betalingsverkeer terecht.
Het NFI kan dan in sommige gevallen aan de hand van chemische eigenschappen in de inkt de gestolen biljetten aan een bepaalde plofkraak linken. Ook kan er bij een plofkraak inkt terechtkomen op de kleding of huid van de daders. Met de databank kunnen de onderzoekers de veiligheidsinkt gemakkelijk vergelijken met inkt uit eerdere zaken.
Schade bij plofkraken enorm
In Duitsland zou de schade bij plofkraken de afgelopen vijf jaar al ruim 100 miljoen euro bedragen, volgens de Duitse federale recherchedienst (BKA). Nederlandse verdachten bliezen daar vorig jaar 367 keer een geldautomaat op, meldde de Nederlandse politie in april.
Inmiddels trekken Nederlandse plofkrakers steeds verder Europa in, naar bijvoorbeeld Zwitserland en Tsjechië. Het NFI zegt intensief samen te werken met opsporingsdiensten in verschillende landen. De inktdatabank bevindt zich nog in de startfase. "We bouwen aan iets nieuws, dat kost tijd, maar onze kennis groeit en de samenwerking tussen de landen verloopt steeds beter", zegt Zoon.
Bekijk in deze video, die we eerder dit jaar maakten, hoe plofkrakers te werk gaan: