Wolf mag eerder worden afgeschoten, dier niet langer 'strikt beschermd'
De regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern besloten. Het is akkoord gegaan met het verzoek van de Europese Unie om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'.
De huidige strikt beschermde status houdt in dat wolven niet opzettelijk gedood, gevangen, gehouden of verstoord mogen worden. Ook mogen hun voortplantingsgebieden niet worden beschadigd of vernietigd. Met de nieuwe status mag de populatie wilde dieren worden 'gereguleerd'.
De wolf mag niet verdwijnen, maar de regels om de wolf af te schieten worden versoepeld. Staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zegt erg blij te zijn met de beslissing. "Dit is een belangrijke en hoopvolle eerste stap om uiteindelijk ook onze nationale wetgeving aan te kunnen passen."
Rummenie: "Dit kan de mogelijkheid bieden om zelf te bepalen in welke mate wolven beschermd worden in ons land. Op die manier is meer maatwerk mogelijk."
De Conventie van Bern is het internationale verdrag voor natuurbehoud en is door vijftig landen geratificeerd, waaronder alle 27 EU-landen. Er was een tweederdemeerderheid (34) van de verdragslanden nodig om het EU-voorstel goed te keuren.
Voordat deze wetswijziging mogelijk is, moet de beschermde status van de wolf eerst nog verlaagd worden in de Europese Habitatrichtlijn, zegt Rummenie. "Ik ga de Europese Commissie dan ook aansporen om hier werk van te maken."
De provincie Utrecht adviseerde afgelopen zomer een natuurgebied bij Leusden te mijden vanwege de aanwezigheid van wolven. Daarover maakten we eerder de volgende reportage.