Waarschijnlijk veel meer doden

Nabestaanden zoeken lichamen geliefden die werden doodgedrukt bij voetbaldrama Guinee

Door RTL Nieuws/AP··Aangepast:
© APNabestaanden zoeken lichamen geliefden die werden doodgedrukt bij voetbaldrama Guinee
RTL

Drie dagen na het voetbaldrama in het Afrikaanse land Guinee zijn nabestaanden op zoek naar de lichamen van hun geliefden. Volgens de officiële berichten vonden 56 mensen de dood, maar het dodental ligt mogelijk veel hoger. Onder de slachtoffers zijn tieners en kinderen.

"Ik wil hem nu zien, dood of levend", zegt Kambaly Kouroumah tegen een journalist van AP. Zijn 15-jarige broertje Adama was een van de aanwezigen in het stadion. Kouroumah heeft sinds het weekend niets meer van zijn broertje gehoord, en vreest dat hij de geweldsuitbarsting niet heeft overleefd. De man struint ziekenhuizen en mortuaria af om zijn broertje te vinden.

10-jarige zoon in mortuarium

De zoektocht van Mamadou Sanoh naar zijn 10-jarige zoon is geëindigd in groot verdriet. "Ik heb hem in een mortuarium gevonden", zegt hij. "Ik kan niet uitleggen hoe ik me voel."

Hier zie je een video over mensen die naar hun dierbaren zoeken:

Het drama speelde zich zondag af in in Nzérékoré, in het zuidoosten van het land. De voetbalwedstrijd was de laatste in een toernooi ter ere van kolonel Mamadi Doumbouya, de leider van de Guineese junta die in 2021 via een staatsgreep aan de macht kwam.

De strijd ging tussen de teams van Nzérékoré en Labé. Waarschijnlijk waren er tussen de 20.000 en 30.000 toeschouwers aanwezig.

Meer dan vijftig mensen dood na geweldsuitbarsting tijdens voetbalwedstrijd Guinee
Lees ook

Meer dan vijftig mensen dood na geweldsuitbarsting tijdens voetbalwedstrijd Guinee

De situatie in het stadion liep tegen het einde van de wedstrijd uit de hand na een beslissing van de scheidsrechter. Supporters gingen met elkaar op de vuist en een deel gooide met stenen. De politie zette volgens lokale media traangas in om de orde te herstellen.

Doodgedrukt in de menigte

Duizenden toeschouwers probeerden vervolgens via de enige beschikbare uitgang het stadion te verlaten, waardoor in de paniek tientallen mensen werden doodgedrukt in de menigte. Op beelden op sociale media zijn levenloze lichamen te zien. Ook schreeuwen en huilen mensen om hulp, terwijl ze worden vertrapt.

Sommige mensen overleefden door over een groot hek te klimmen, zoals te zien is in onderstaande beelden.

Volgens officiële berichten zijn 56 mensen bij de geweldsuitbarsting om het leven gekomen. Maar mensenrechtenorganisaties zeggen dat het dodental veel hoger ligt, namelijk minimaal 135. Zeker vijftig mensen worden nog vermist.

Jules Koevogui moet zijn dochter begraven, vertelt hij aan AP. "Toen ik aankwam in het mortuarium, zag ik mijn dochters lichaam op de vloer liggen. Ik mocht haar meenemen, zeiden ze."

Kritiek op optreden politie

Nabestaanden en overlevenden hebben veel vragen en proberen erachter te komen hoe dit precies kon gebeuren. Er is in het land veel kritiek op het optreden van de politie.

© RTL Nieuws

"Toen we probeerden te vluchten, blokkeerde de politie de uitgang met auto's", zegt een van de overlevenden tegen AP. "Wij stonden vooraan en konden daarom niet naar buiten. Maar de mensen achter ons bleven duwen. Toen ik aankwam in het ziekenhuis was ik bewusteloos."

Ondertussen proberen autoriteiten vast te stellen wie verantwoordelijk kan worden gehouden voor het drama. Mensenrechtenorganisaties willen dat de organisatie van het toernooi wordt opgepakt. In het land zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
VoetbalZuid-Afrika