Coalitie: langstudeerboete van de baan en maatschappelijke diensttijd blijft
De omstreden langstudeerboete wordt niet ingevoerd. De coalitie is bereid om de maatregel te schrappen, om de begroting van het ministerie van Onderwijs te redden. Dat blijkt uit het aanbod dat de coalitie vanmiddag heeft gedaan aan de oppositiepartijen waarmee wordt onderhandeld. Het document is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Ook de maatschappelijke diensttijd blijft grotendeels bestaan. Verder stelt de coalitie onder meer voor de voorgenomen bezuinigingen op de hogere salarissen van leraren in de Randstad te verlagen, de bezuiniging op godsdienstig onderwijs te schrappen en 100 miljoen extra te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. In het voorstel blijft de subsidie voor godsdienstonderwijs behouden.
Bekijk hier het volledige document met het aanbod aan de oppositie over de onderwijsbegroting. (pdf)
Het kabinet wilde zo'n 2 miljard euro bezuinigen op onderwijs maar de oppositie kon daar absoluut niet mee leven. De oppositie is wel nodig omdat de coalitiepartijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. De vijf oppositiepartijen (D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21) en de vier coalitiepartijen (PVV, VVD, NSC, BBB) onderhandelen sinds vorige week achter gesloten deuren over de onderwijsbezuinigingen. Later deze middag komen ze weer bijeen.
Dan moeten de vijf partijen besluiten of ze akkoord gaan met het voorstel of niet. Vanuit de coalitie is aangegeven dat wat nu op tafel ligt het eindbod is. Van de 1,3 miljard euro aan bezuinigingen die de oppositie wil schrappen, wordt de helft dan teruggedraaid. Hoe het terugdraaien van de bezuinigingen moet worden betaald, is nog onbekend.
Tegen de onderwijsbezuinigingen werd vorige week maandag nog geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag:
Het definitief afschaffen van de 'langstudeerboete' was een keiharde eis van de oppositiepartijen die zich hadden verenigd in een verbond. Ook omdat deze voor heel veel onrust zorgde in de samenleving en onder studenten.
De coalitie wilde deze maatregel juist invoeren voor studenten die meer dan een jaar uitlopen op hun studie. Deze studenten zouden dan 3000 euro extra collegegeld moeten gaan betalen. Dat zou jaarlijks 285 miljoen extra opleveren.
'Sinterklaasakkoord is mogelijk'
"Dit is een stevig aanbod van de coalitie richting de oppositie. Morgen, op 5 december, is de stemming in de Tweede Kamer en dus wordt alles op alles gezet om een politieke deal te sluiten. Een 'Sinterklaasakkoord' is dus mogelijk, maar dat hangt nu op de oppositiepartijen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.
"De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en moet voor alles zaken doen met oppositiepartijen. Dat gebeurde al bij de btw-deal en nu ook bij onderwijsbegroting. Daarmee worden de scherpe kantjes van de coalitieplannen afgevijld."
"Het enige raadsel is nog hoe dit wordt betaald. Het terugdraaien van de bezuinigingen telt op tot ruim 600 miljoen euro, dus waar dat geld vandaan komt, is nog niet duidelijk. Bij het terugdraaien van de btw-verhoging is die vraag doorgeschoven naar het voorjaar van 2025."