Na vertrek Assad heeft premier Syrië contact met rebellen, wil overgangsperiode en verkiezingen
Nu de Syrische president Bashar al-Assad vertrokken is uit Damascus, lijkt er definitief een einde te zijn gekomen aan zijn regime. De premier van het land, Mohammed al-Jalali zegt dat hij contact heeft gehad met de leider van de opstandelingen in zijn land, Abu Mohammed al Jolani.
Assad zou met een vliegtuig zijn vertrokken, maar onbekend is waarheen. Hij leidde Syrië bijna een kwart eeuw. Daarvoor was zijn vader Hafez decennia aan de macht. In 2011 brak een burgeroorlog uit nadat protesten tegen het regime met veel geweld waren onderdrukt.
Rebellen begonnen onlangs een nieuw offensief en rukten snel op. Ze veroverden steden als Aleppo en Hama. Kort voordat de opstandelingen Damascus bereikten, maakten ze ook bekend Homs in handen te hebben. In Homs gingen ook duizenden mensen de straat op. Ze dansten en riepen 'Assad is weg, Homs is vrij' en 'lang leve Syrië, weg met Bashar al Assad'.
Bekijk beelden daarvan hieronder:
Dat dit nu in zeer korte tijd is gebeurd, kwam voor velen als een verrassing. Ook voor Pepijn Nagtzaam, RTL Nieuws-verslaggever in het Midden-Oosten. "Ik weet niet wat ik zie", zegt hij. "Ik denk dat velen hebben onderschat hoe slecht het Syrische leger ervoor stond."
De val van Assad is in ieder geval historisch te noemen, zegt Nagtzaam. "De familie van Assad is decennia de stabiele factor geweest in Syrië. Tegelijk werd altijd met harde hand geregeerd. Er werd niet teruggedeinsd om op te treden tegen de eigen bevolking. De vader van Assad heeft duizenden mensen laten vermoorden in de stad Hama, toen daar een opstand uitbrak. Zo heeft elke stad in Syrië wel zo'n vreselijk verhaal."
Overgangsperiode
De Syrische premier Mohammed Jalali heeft inmiddels met rebellenleider Abu Mohammed al Jolani gesproken over een overgangsperiode, zegt hij in een interview met nieuwszender Al Arabiya. Jalali pleitte in dat interview ook voor vrije verkiezingen zodat Syriërs hun eigen leider kunnen kiezen na de val van het Assad-regime.
De premier zei ook dat hij gisteravond voor het laatst contact heeft gehad met president al-Assad. Assad zou toen hebben gezegd dat vandaag meer duidelijk wordt. Het is onduidelijk waar hij zich nu bevindt. Zijn premier zegt dat ook niet te weten.
Jalali houdt nog toezicht op Syrische overheidsinstellingen tot een machtsoverdracht kan plaatsvinden, bevestigt rebellenleider Abu Mohammed al Jolani. Hij verbood regeringstroepen in Damascus in een verklaring om in de buurt te komen van openbare instellingen.
Ook kondigde hij aan dat niet meer in de lucht mag worden geschoten. De opstandelingen lijken daarmee aan te sturen op een ordelijke machtsoverdracht.
Het Witte Huis heeft laten weten dat president Joe Biden de 'uitzonderlijke gebeurtenissen' in Syrië volgt. Er zou constant worden overlegd met regionale partners.
'Geen steun Russen'
Aankomend Amerikaans president Donald Trump heeft ook gereageerd. Hij schrijft op zijn platform Truth Social dat de bondgenoot van Assad, Rusland, 'hem niet langer wilde beschermen'. "Er was überhaupt geen reden voor Rusland om daar te zijn", vervolgt Trump in zijn bericht. "Ze verloren alle belangstelling voor Syrië door de situatie in Oekraïne, waar bijna 600.000 Russische militairen zijn gedood of gewond geraakt in een oorlog die nooit begonnen had mogen worden."
Trump concludeert dat de bondgenoten van Assad, Iran en Rusland, waren verzwakt. "De een door Oekraïne en een slechte economie, de ander door Israël en de militaire successen van dat land."
Hoe al-Assad bijna een kwart eeuw met ijzeren vuist regeerde, zie je in deze video: