RTL Nieuwspanel

Driekwart middelbare scholen doet mee aan Paarse Vrijdag, meningen flink verdeeld

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / Marcel KrijgsmanDriekwart middelbare scholen doet mee aan Paarse Vrijdag, meningen flink verdeeld
RTL

Driekwart van de middelbare scholen in ons land doet vandaag mee aan Paarse Vrijdag, waarop scholieren hun steun aan homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren laten zien. Op de meeste scholen wordt dat klein gevierd, kinderen dragen bijvoorbeeld een paarse trui of er is aandacht voor het thema in mentorlessen. Breder in de maatschappij zijn de meningen flink verdeeld, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel.

Want ondanks dat veel middelbare scholen meedoen aan Paarse Vrijdag, reageert een derde van de deelnemers aan het onderzoek negatief op het initiatief. Veelgehoorde argumenten hiervoor zijn dat een actiedag als Paarse Vrijdag juist verschillen zou benadrukken, dat het niet nodig zou zijn of te veel zou worden opgedrongen.

Bijna de helft van de Nederlanders, 47 procent, is wel positief over het initiatief. De overige groep heeft geen harde mening over Paarse Vrijdag.

Vooral jongeren positief

Als verder wordt ingezoomd op de groep die positief denkt over Paarse Vrijdag, valt op dat het vooral mensen onder de 35 jaar zijn. Onder deze groep zegt 60 procent het een positief initiatief te vinden. Terwijl dit onder de groep 65-plussers slechts 37 procent is. Kanttekening daarbij is wel dat onder deze groep veel mensen aangeven niet te weten wat Paarse Vrijdag inhoudt.

Prominenten uit de sport in actie op Paarse Vrijdag
Lees ook

Prominenten uit de sport in actie op Paarse Vrijdag

Docenten op middelbare scholen en ouders van lhbtiq+-scholieren zijn wel een stuk positiever. Een docent zegt daarover: "Ik wil dat niet alleen mijn eigen kinderen, maar ook al mijn leerlingen gelukkige mensen worden en de vrijheid en ruimte krijgen om uit te zoeken hoe ze gelukkig kunnen worden."

Uitgescholden

Een ouder van een lhbtiq+-scholier laat weten: "Mijn kind wordt bijna dagelijks uitgescholden omdat hij homo is. Hij is ook al eens opgewacht op school en heeft een kopstoot gekregen. De school en politie doen er weinig aan."

Toch denken maar weinig mensen dat een initiatief als Paarse Vrijdag daadwerkelijk bijdraagt aan de acceptatie van lhbtiq+-ers. Op die vraag reageert slechts 14 procent positief. 41 procent denk dat het niet helpt, maar dat het ook geen kwaad kan, terwijl een derde denkt dat het juist averechts werkt. Iemand zegt daarover: "Er is te veel aandacht voor dit onderwerp. Ik heb geen enkele moeite met lhbti, maar iets dat je door de strot blijft worden geduwd, roept juist weerstand op."

"Dit zijn cijfers van iedereen", zegt opiniepeiler Gijs Rademaker van het RTL Nieuwspanel. "Maar als we het aan ervaringsdeskundigen vragen, zien we een heel ander beeld. Van de deelnemers die zelf lhbtiq+-er zijn denkt namelijk 42 procent dat zo'n dag bijdraagt aan betere acceptatie, en van de ouders van een lhbtiq+-scholier denkt 31 procent dat."

Paarse Vrijdag op een school in Amsterdam enkele jaren terug© Jean-Pierre Jans / ANP
Paarse Vrijdag op een school in Amsterdam enkele jaren terug

Op de meeste middelbare scholen 'is het een gewone dag met een paars randje', zegt Rademaker. "Bij 1 op de 10 van de deelnemende scholen wordt het echt als een feestdag van diversiteit gezien. Bij andere deelnemende scholen is er wat minder aandacht voor, er zijn speciale lessen of een opvoering of lezing in de aula, dat soort zaken."

Op een kleine groep scholen zorgt Paarse Vrijdag voor spanningen, zo'n 8 procent van de ondervraagde docenten geeft aan dat dat op hun school het geval is. "Dat is natuurlijk wel 8 procent te veel, want dat zijn best wat scholen. Maar het beeld dat soms geschetst wordt, dat het overal problematisch zou verlopen, dat zie ik niet", zegt Gijs Rademaker.

Weinig deelname leerlingen

Een kleine groep leraren geeft aan te zien dat het aantal ziekmeldingen op Paarse Vrijdag hoger is dan op een reguliere dag. En de helft van de docenten benoemt dat weinig leerlingen deelnemen aan het initiatief. 

"Niet iedereen voelt zich vrij genoeg om ervoor uit te komen", zegt een docent. Een andere leerkracht beweert: "Niemand bij ons heeft er wat mee, maar je wordt min of meer gedwongen om eraan mee te doen."

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd op 3 t/m 9 december onder ruim 19.000 leden van het RTL Nieuwspanel, onder wie ruim 1200 deelnemers die zich identificeren als lhbtiq+’er en bijna 300 docenten van middelbare scholen. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt bijna 48.000 leden.

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!

Jade kwam vijf jaar geleden voor haar studie naar Nederland vanuit Suriname. "Daar kon ik als trans vrouw nooit helemaal zijn wie ik wilde zijn", vertelt ze in deze video:

Bij de Pride in Nederland kwam ze in aanraking met ballroom, waar alles draait om dans en zelfexpressie. "Dit is pure magie."
Lees meer over
LhbtiTransgenderRTL NieuwspanelLink in bio