Meeste agressie in de zorg

Onderzoek: bijna 75 procent hulp- en dienstverleners uitgescholden of bedreigd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Ramon van FlymenOnderzoek: bijna 75 procent hulp- en dienstverleners uitgescholden of bedreigd
RTL

Onder hulp- en dienstverleners is 73 procent uitgescholden of bedreigd door burgers, patiënten of cliënten en 30 procent is met fysiek geweld in aanraking gekomen. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder duizend werkenden in de hulp- en dienstverlening.

Bijna een op de tien is door deze agressie op het werk gewond geraakt.

Agressie neemt toe

De enquête is afgenomen onder mensen in onder andere de zorg, brandweer, beveiliging en onder ov-personeel. Bijna driekwart van de ondervraagden stelt dat de agressie toeneemt. In de zorg komt fysieke agressie het vaakst voor.

Elf procent van de bevraagde hulp- en dienstverleners heeft langdurige psychische schade opgelopen door agressie van burgers, reizigers of patiënten, zegt CNV. Bijna een op de tien heeft daardoor een trauma opgelopen. De helft stelt dat de stress op het werk toeneemt door agressie en een kwart merkt dat het aantal ziekmeldingen toeneemt.

Ggz-medewerker overleden die vorige week werd neergestoken
Lees ook

Ggz-medewerker overleden die vorige week werd neergestoken

"We maken onze werkenden in de hulp- en dienstverlening letterlijk ziek. Het is onbestaanbaar dat de agressie zo ver is doorgeslagen. Onze publieke dienstverleners staan steeds meer met de rug tegen de muur. Dit is een zeer zorgwekkende ontwikkeling", stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Twee minuten stilte

Afgelopen mei werd er in de zorg massaal twee minuten stilte gehouden om aandacht te vragen voor het geweld waar zorgmedewerkers mee te maken krijgen. 

Lees meer over
GezondheidszorgWerknemersNederland