Zorgorganisaties stappen uit onderhandelingen over aanvullend zorgakkoord
Vijf belangenorganisaties in de zorg stoppen met de gesprekken over een aanvullend zorgakkoord die ze met het kabinet-Schoof voerden. Het gaat om de Federatie Medisch Specialisten (FMS), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en de beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
De organisaties zeggen er geen vertrouwen in te hebben om met het kabinet tot een aanvullend zorg- en welzijnsakkoord te komen voor de jaren 2027 en 2028.
Het opzeggen van de gesprekken volgt op de onverwachte extra bezuiniging op de zorg van 315 miljoen euro. Dat geld wordt weggehaald bij de zorg om een gat in de onderwijsbegroting te vullen. "Het is cruciaal dat wij de komende jaren kunnen blijven investeren in onze dokters en alle andere zorgprofessionals die het hart vormen van de zorg", zegt voorzitter Piet-Hein Buiting van de Federatie Medisch Specialisten. "Het is dan ook onbegrijpelijk dat juist deze medewerkers nu de dupe worden."
Integraal Zorgakkoord
De organisaties die nu stoppen met praten over het aanvullende zorg- en welzijnsakkoord, zeggen wel te blijven doorgaan met de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord. In dat Integraal Zorgakkoord, dat twee jaar geleden is ondertekend, staan afspraken tussen het Rijk, gemeenten en de zorg. Met het aanvullende akkoord wilde het kabinet de afspraken die daarin gemaakt werden verbreden.
Eind november stapte een groot deel van de Nederlandse gemeenten uit de onderhandelingen over het Integraal Zorgakkoord, uit onvrede over het budget dat het Rijk beschikbaar stelt.
Een aanvullend akkoord komt er voorlopig niet, zeggen de koepelorganisaties nu. "Met een extra korting van meer dan 300 miljoen euro gaat dat natuurlijk niet lukken", zeggen ze. "Deze bezuinigingen moeten van tafel."
Stemming uitstellen
De betrokken organisaties hebben er eveneens bij de Eerste Kamer op aangedrongen de stemmingen over de zorgbegroting en de onderwijsbegroting voorlopig uit te stellen.
Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) noemt het 'erg jammer' dat de koepelorganisaties de gesprekken voorlopig opschorten. Agema wijst op de 'grote uitdagingen' waar de gezondheidszorg voor staat, onder meer door sterk oplopende personeelstekorten. "Ik vind het belangrijk dat we daar met elkaar goede afspraken over maken, aanvullend op het IZA."
Eerder deze maand werd duidelijk dat er extra bezuinigingen aankomen op de zorg, als onderdeel van een akkoord over de onderwijsbegroting dat de coalitie heeft gesloten met oppositiepartijen CDA, CU, SGP en JA21. De onderwijsbegroting was een felbevochten compromis na ruim twee weken onderhandelen. De deal leidde tot opluchting bij de coalitiepartijen en de vier oppositiepartijen aan tafel. Bekijk hier hoe dat ging: