Geen staatsbegrafenis voor Surinaamse oud-president Desi Bouterse

De veroordeelde Surinaamse oud-president Desi Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis. Er komt ook geen periode van nationale rouw, maakte de regering bekend op een persconferentie. Wel hangen vlaggen halfstok bij regeringsgebouwen op de dag van de uitvaart.
De uitvaart van Bouterse ligt gevoelig. Het ministerie van Defensie en de legerleiding oordeelden dat het niet gepast zou zijn om het gebruikelijke militaire eerbetoon toe te kennen aan Bouterse als ex-legerleider, zegt de regering.
Medeleven betuigen aan weduwe
Wel kan de minister van Binnenlandse Zaken de crematie bijwonen als de familie dat wenst, maar hij zal geen speech houden. Daarnaast zal president Chan Santokhi maandag telefonisch medeleven betuigen aan de weduwe van de oud-president.
Bouterse dook in januari 2024 onder nadat hij was veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. Op eerste kerstdag bevestigde de regering dat hij was overleden.
'Terecht geen staatsbegrafenis Bouterse'
Het besluit om Bouterse geen staatsbegrafenis te geven is 'prachtig en terecht', vindt Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. "Bouterse was een veroordeelde moordenaar en hij was op de vlucht. Het past niet om hem met staatseer te begraven."
Ook vindt Hoost dat Nederland geen delegatie moet sturen, en ook niet de ambassadeur.
Het lichaam van Desi Bouterse is na zijn dood door 'onbekenden' naar zijn woning in Leonsberg gebracht. Agenten kregen dit te horen tijdens een bezoek aan de woning van de Surinaamse ex-president.
De begrafenis van Bouterse is waarschijnlijk op 3 of 4 januari, maar dat hangt af van wanneer zijn lichaam wordt vrijgegeven. Het stoffelijk overschot van Bouterse is in beslag genomen door het Surinaamse Openbaar Ministerie.
Lichaam in beslag genomen
Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Maar volgens een verslaggever van het ANP wordt in Paramaribo volop gespeculeerd over het overlijden
De naam van Bouterse zal altijd verbonden blijven aan de Decembermoorden. Vijftien mensen werden vermoord. Decennialang bepaalde Bouterse het politieke landschap van Suriname: