Suriname

Desi Bouterse opgebaard in militair tenue, rouwstoet met open kist trekt door Paramaribo

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© RTL NieuwsDesi Bouterse opgebaard in militair tenue, rouwstoet met open kist trekt door Paramaribo
RTL

Familie en intimi hebben afscheid genomen van Desi Bouterse (79) in zijn woning in Leonsberg. De Surinaamse ex-legerleider is gekleed in militair tenue en heeft zijn kenmerkende zonnebril op.

Oud-militairen in uniform legden een Surinaamse vlag op de kist, die geflankeerd werd door mannen in traditionele kleding. Vervolgens werd de open kist naar een witte lijkwagen gedragen die Bouterse naar het partijcentrum van zijn NDP zal brengen, een rit van 40 kilometer. 

Veel aanwezigen droegen legerkleding. Sommige mannen en motorrijders hadden een gezichtsbedekkend masker op. Anderen hadden T-shirts aan met de beeltenis van de overleden oud-president. Tientallen auto's reden mee in de rouwstoet, duizenden mensen stonden aan de kant.

Ook oud-president Jules Wijdenbosch was vanochtend bij het afscheid voor familie en intimi. Tegen tv-zender D-TV Express zei hij dat Bouterse 'fouten heeft gemaakt', maar dat hij met zijn pogingen om aandacht te vragen voor Suriname en de Surinamers een voorbeeld is. "Hij heeft zijn best gedaan", zei Wijdenbosch.

Langs de 40 kilometer lange route door de hoofdstad Paramaribo stonden duizenden mensen om Bouterse de laatste eer te bewijzen. Bij ministeries en overheidskantoren hangt de vlag halfstok, zoals is besloten door de regering. De stoet van tientallen auto's werd begeleid door motorfietsen en helikopters. De politie was op veel plaatsen zichtbaar aanwezig. 

Voortvluchtig moordenaar

Bouterse heeft een grote rol gespeeld in de Surinaamse geschiedenis, als couppleger, partijvoorzitter, parlementariër, president, veroordeelde drugshandelaar en voortvluchtige moordenaar.

Hij kwam aan de macht met een militaire coup, onderdrukte de oppositie tegen hem met grof geweld en bleef decennialang het politieke landschap van Suriname bepalen. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor de Decembermoorden, daarbij werden in 1982 vijftien tegenstanders van zijn militaire bewind opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Bouterse ontliep zijn straf door onder te duiken. 

In de video hieronder zie je het leven van Desi Bouterse in beeld.

Lees meer over
Desi BouterseBegrafenisSuriname