'Ik ga jullie missen'

Agent stopt met social media om beleid politie: 'Echt heel jammer'

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© Instagram Wijkagentexpert_weerijs_buitenAgent stopt met social media om beleid politie: 'Echt heel jammer'
RTL

De politie heeft het socialmediabeleid aangepast voor agenten die bijvoorbeeld op Instagram of X zitten. Hierdoor zijn er persoonlijke accounts van wijkagenten verdwenen. Ook wijkagent Rick zegt dat hij door de nieuwe regels moet stoppen. "De teugels worden elk jaar iets strakker aangehaald."

Wijkagent Rick geeft het ruiterlijk toe aan zijn ruim 7000 volgers: hij stopt met 'pijn in zijn hart' met zijn account. "Vanaf nul begonnen", schrijft de agent, die in de gemeentes Zundert en Breda werkt, 'en inmiddels het grootste individuele account van de eenheid'.

Hij liet zijn volgers zien hoe hij met collega's een auto en bestuurder uit het water haalde, een katje redde, op de motor zat, een locatie oprolde waar drugs werden gemaakt. Maar: "Helaas is er landelijk een nieuw beleid waarin een account voor operationeel experts niet meer toegestaan is. Ik ga het in ieder geval enorm missen."

Vreemd

Collega-wijkagenten reageren verbaasd. 'Vreemd', klinkt het, 'de logica ontgaat mij', 'ontzettend zonde dat je account moet verdwijnen'. Ook burgers reageren teleurgesteld: mensen noemen zijn posts 'leerzaam', een andere volger zegt dat ze Rick gaat missen op haar Instagramtijdlijn.

Eerder maakte de politie van Hilversum via sociale media bekend alle persoonlijke accounts van Hilversumse wijkagenten per 14 januari 2025 te verwijderen. Voortaan zijn ze actief onder één account. Ook twee wijkagenten in Uitgeest zitten sinds 1 januari dit jaar niet meer onder hun eigen naam op Instagram en X.

In onderstaande post neemt Rick afscheid:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een woordvoerder van de korpsleiding bevestigt dat er 'een kleine aanpassing' is geweest in het beleid. "We willen een eenduidig socialmediabeleid, zodat alle collega's eenzelfde soort naam voor hun profiel gebruiken." Volgens de woordvoerder hoefde deze operationeel expert, zoals zijn functie officieel heet, niet helemaal te stoppen met zijn account, maar moest hij zijn naam veranderen. "Zodat het account niet aan de persoon hangt. Zo is het in het verleden gebeurd dat een wijkagent uit Groningen in Maastricht ging werken. Toen hij zijn account meenam naar Maastricht, kregen zijn volgers uit Groningen vanaf dat moment alleen nog maar nieuws uit Maastricht. Dit was verwarrend ." 

Andere functie

Derk Boswijk, Tweede Kamerlid namens het CDA, heeft zich even 'goed boos gemaakt' toen hij de afscheidspost van Rick zag. "Ik was verbaasd. Als een agent stopt op sociale media tegen zijn zin in, vanwege 'beleid', dan vind ik dat zorgwekkend. Onze samenleving is oververhit. We mogen dankbaar zijn dat er mensen zijn die zich willen inzetten voor onze veiligheid, en die dat ook willen laten zién." 

Boswijk heeft om opheldering gevraagd bij de minister van Justitie en Veiligheid. "En als er écht meer agenten blijken te stoppen om strenger beleid, sluit ik Kamervragen niet uit."

Onderstaande video vertelt het verhaal achter de agenten op sociale media:

Een charme-offensief van de politie, via Youtube, Twitter en Facebook.

Wijkagenten op sociale media dragen volgens de politicus bij aan verbinding. "De enige reden die ik kan bedenken voor strenger beleid, is dat de politie aan damage control wil doen. Soms gaan dingen fout." Zo plaatste een wijkagent in Utrecht in 2021 een foto van een dakloze, slapende man, met de tekst: 'Aanvang dienst met het wakker maken van een dakloze man. Tevens natuurlijk zijn rommel laten opruimen', waar veel kritiek op kwam. 

"Ja", zegt Boswijk, "dan kom je in een mediastorm, maar dat risico hoort erbij."

"Het gaat er niet om dat we controle willen uitoefenen op wat mensen posten", benadrukt de woordvoerder van de Korpsleiding. "We geven medewerkers een grote mate van vrijheid om zich online te uiten. Bij ons kijkt er niet eerst nog een woordvoerder mee voordat er iets online gaat. We vinden het alleen wel belangrijk dat de accounts op dezelfde eenduidige manier zijn ingericht, én overdraagbaar zijn."

Steeds strikter

Koen Simmers, bestuurder van de Nederlandse Politievakbond, zegt dat de socialmediaregels 'steeds strikter worden nageleefd'. "Maar niet overal, er zit per eenheid nog wel een groot verschil." Het probleem in het geval van agent Rick, zegt Simmers, is dat hij is doorgegroeid naar een andere functie, een hogere rang. "En volgens nieuwe regels heeft hij dan geen recht meer op een account. Terwijl hij dat account al jaren heeft."

Altijd luncht wijkagent Eva bij iemand anders: 'Ik bel gewoon aan'
Lees ook

Altijd luncht wijkagent Eva bij iemand anders: 'Ik bel gewoon aan'

"De teugels worden elk jaar iets strakker aangehaald", zegt ook een wijkagent, gespecialiseerd in sociale media, die liever niet bij naam genoemd wil worden. Hij legt uit dat er binnen een korps 'boegbeelden' worden aangewezen die hun werk online mogen laten zien. "Er is gesneden in het aantal accounts van agenten, omdat er op een gegeven moment wel héél veel van waren", zegt hij. Grinnikend: "Zo had een eenheid wel zestig agenten met allemaal een eigen Instagramprofiel. Dan weet de burger niet meer waar die moet kijken."

Om die reden snapt vakbondbestuurder Simmers, zelf ook agent, dat er regels zijn. "Niet elke agent moet alles zomaar online kunnen gooien. Maar je moet wel een beetje vertrouwen hebben in je collega's. Dit account heeft zo'n meerwaarde. Zonde om dat overboord te gooien vanwege de regels."

De politiewoordvoerder zegt te betreuren dat wijkagent Rick het bijltje erbij neergooit. "Maar met zoveel accounts, we hebben er 2500, is een beleid noodzakelijk. Het moet beheersbaar blijven."

De wijkagent die liever anoniem wil blijven, vervolgt: "Als je een wijkagent hebt met één keer per maand een foto plaatst van zichzelf tijdens een praatje in het plaatselijke bejaardentehuis: ja, dan snap ik dat een baas ingrijpt. Maar het is niet zo zwart-wit, je moet het per situatie bekijken." 

Vakbondsbestuurder Simmers: "Als iemand met een nét andere functie de eigen naam online wil houden, omdat diegene duizenden volgers heeft: lekker laten."

Betreuren beslissing

"In 2024 zijn er nieuwe landelijke inrichtingseisen opgesteld voor een eenduidig socialmediabeleid", laat de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant weten. "Bij ons zijn de accounts waar nodig aangepast. Voor collega Rick betekende dit dat de naam van zijn Instagramaccount moest worden aangepast. Er zijn constructieve gesprekken geweest en diverse oplossingen geboden, maar helaas heeft Rick de beslissing genomen om dit niet te doen en zijn account te beëindigen. We betreuren deze beslissing."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Social MediaPolitieNederlandse politiekLink in bio