Deelname programma is vrijwillig

Faber wil proef in Ter Apel met toezicht op overlastgevende asielzoekers

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Faber wil proef in Ter Apel met toezicht op overlastgevende asielzoekers
RTL

Asielminister Marjolein Faber komt in Ter Apel met een proef om scherp toezicht te houden op overlastgevende asielzoekers. Deze groep komt in een aparte locatie achter een hek, waar ze speciale gedragstrainingen en intensieve begeleiding krijgen.

Ze mogen nog wel het terrein af en deelname aan het gedragsprogramma is vrijwillig. Faber geeft toe dat ze het liever strenger had gezien, maar dat dat niet kan vanwege een eerdere uitspraak van de rechter. 

In het AZC in Budel is al zo'n soortgelijke strengere toezichtlocatie. Overlastgevende asielzoekers die weinig kans maken op een vergunning krijgen een strak toezichtregime en een streng programma. De voorziening zit achter een hek, maar de asielzoekers mogen wel naar buiten en kunnen dus ook nog Ter Apel in. 

Vrijwillige deelname

Het idee achter de proef is dat de groep overlastgevende asielzoekers op en rond het aanmeldcentrum geen overlast veroorzaken en hun asielaanvraag sneller kan worden afgehandeld, omdat ze beschikbaar zijn voor het papierwerk. Werken ze niet mee, dan worden ze geplaatst in een 'prikkelarme omgeving' waar ze onder 'verscherpt toezicht' staan.
 
Deze asielzoekers krijgen ook het voorstel om mee te werken aan een programma met als doel hun gedrag te veranderen. De deelname is vrijwillig, maar de asielzoekers krijgen wel het dringende advies om mee te doen.
 
Dit zei Faber over de proef die ze wil gaan starten:
"We kunnen mensen niet vastzetten."
De chaos bij het aanmeldcentrum en de daaruit volgende overlast zorgen voor grote zorgen bij de inwoners van Ter Apel. Voor een deel van de inwoners is de grens bereikt.

Strengere voorziening ging dicht

Ter Apel had eerder een soortgelijke voorziening voor deze groep overlastgevende asielzoekers, maar die was stukken strenger. Bij die oude voorziening zaten de lastige asielzoekers namelijk de hele dag achter gesloten deuren en mochten ze niet zomaar naar buiten. Deze voorziening heette de procesbeschikbaarheidslocatie (PBL). 
 
Maar deze proef moest stoppen nadat een asielzoeker in beroep was gegaan. De rechter stelde de asielzoeker in het gelijk waardoor de locatie dicht ging. Minister Faber (Asiel) geeft toe dat ze liever deze oudere, strengere toezichtslocatie had gehad. "Maar door de rechter kan dat niet." 
 

'Dit is niet wat we nodig hebben'

Burgemeester Jaap Velema denkt niet dat met deze proef de overlast voor Ter Apel tegen wordt gehouden. "Er komt nu een afgezwakte vorm van wat we hadden. Wij hebben de indruk dat het vooral 'window dressing' is."
 
Ook gemeenteraadslid Herma Hemmen van Lijst Hemmen is kritisch: "Nee dit lost niet de problemen voor Ter Apel op. Het is niet wat wij nodig hebben om de overlast te verminderen."