ING schikt zaak over witwaspraktijken en betaalt 775 miljoen euro
De ING bank treft een schikking met het Openbaar Ministerie (OM) in een zaak rond witwaspraktijken. De bank betaalt in totaal 775 miljoen euro. ING geeft toe dat de bank ernstig tekort is geschoten bij het voorkomen van fraude en biedt zijn excuses aan.
ING had eerder al gemeld dat boetes, straffen en andere uitkomsten van het onderzoek naar betrokkenheid bij corruptie, witwassen en het eigen cliëntacceptatiebeleid aanzienlijk konden zijn.
Het OM noemt de boete van in totaal 775 miljoen euro een 'passende en effectieve afdoening'. Het bedrag bestaat uit een boete van 675 miljoen euro en een ontneming van 100 miljoen euro. Dat is het bedrag dat ING Nederland heeft bespaard door jarenlang te besparen op personeel dat zorg had moeten dragen voor naleving van het beleid, aldus het OM.
Tekort geschoten
Het OM beschrijft dat de compliance-afdeling onderbezet en onvoldoende opgeleid was. Bovendien was het systeem om transacties te monitoren zo ingesteld dat slechts een beperkt aantal witwassignalen werd gegenereerd.
"Alleen het spreekwoordelijke topje van de ijsberg werd onderzocht", schrijft het OM. "Kortom, de bank onderkende onvoldoende risico’s op witwassen." De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016.
ING-ceo Ralph Hamers zegt tegen RTL Z: "We zijn ernstig tekort geschoten in het voorkomen van witwaspraktijken. We kunnen niet meer vaststellen hoe vaak er fraude is gepleegd. Juist daarom is de boete zo hoog. Het kan veel vaker gebeurd zijn, dat valt niet meer te achterhalen."
Bekijk hier het volledige interview met Hamers:
Maatregelen
De bank zegt het ten zeerste te betreuren dat klanten in staat waren om hun rekeningen te misbruiken. De bank heeft maatregelen genomen tegen een tiental medewerkers en voormalig medewerkers die verantwoordelijk waren voor uitvoering van het beleid en procedures. Sommigen zijn uit hun functie gezet, anderen kunnen fluiten naar hun bonus.
Ook heeft de bank maatregelen genomen om het risicobeheer te verbeteren. Zo werken er nu 450 in plaats van 150 medewerkers op de afdeling.
"We zijn anderhalf jaar geleden begonnen met de verbeteringen", vertelt Hamers, die niet kan garanderen dat de zaak hiermee klaar is. Hij zal de boete nemen als last op de winst van het derde kwartaal en niet verrekenen met de winstbelasting.
Naast de Nederlandse autoriteiten hadden ook de Amerikaanse autoriteiten om informatie gevraagd. ING verwacht geen verdere acties door de Amerikaanse beurswaakhond SEC.
Hoogste Nederlandse boete ooit
De boete voor ING is de hoogste die ooit door de Nederlandse autoriteiten is opgelegd. Rabobank kreeg destijds wel boete van 774 miljoen euro, maar daarvan bleef maar 70 miljoen euro in Nederland, de rest ging naar de VS, legt beurscommentator Jacob Schoenmaker uit.
De Nederlandse autoriteiten zijn veel strenger geworden, het vorige record dat door hen is opgelegd was 23 miljoen euro voor Delta Lloyd. Schoenmaker spreekt van een stap richting de Amerikaanse cultuur, met veel forsere boetes. Tot nu toe waren de boetes in Nederland uiterst mild, zegt hij.