Speciale behandeling

Het leek haar redding, maar bacteriofagen helpen Djenna niet van blaasontsteking af

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Karin MeerwijkHet leek haar redding, maar bacteriofagen helpen Djenna niet van blaasontsteking af
RTL

Wat was Djenna (9) blij toen in ze in februari, na bijna 4 jaar, geen blaasontsteking meer had. Een speciale behandeling waarvoor ze met haar moeder naar Georgië moest, sloeg aan. Maar nu, een aantal maanden later, lijkt Djenna weer terug bij af. "Haar oude vertrouwde bacterie vindt het te gezellig bij haar."

Het beheerst inmiddels het leven van Djenna: haar blaasontsteking. Toen ze vijf jaar oud was, kreeg ze er opeens last van. De dokter dacht dat ze misschien niet op een goede manier plaste. Maar na een plastraining, vervolgens een operatie en zeker 30 antibioticakuren later, bleef ze haar blaasontsteking houden.

Alternatief voor antibiotica

Alleen tijdens de kuren bleef de blaasontsteking weg. "Maar je kunt natuurlijk niet je hele leven lang continu antibiotica slikken. Daar is geen beginnen aan", legt moeder Karin Meerwijk uit. "En toen belde mijn vader. Hij had gehoord van bacteriofagen, een alternatief voor antibiotica. Toen ben ik me daarin gaan verdiepen en ging het allemaal heel snel."

Er werd geld ingezameld voor Djenna om een speciale behandeling met de bacteriofagen in Georgië te ondergaan. Makkelijk uitgelegd werken bacteriofagen als een soort virus voor bacteriën, waardoor ze exploderen. Dat doen ze steeds opnieuw tot de bacteriën weg zijn. In Nederland werken artsen nog niet met zo'n behandeling. Maar de uroloog van Djenna zei: 'ga ervoor'.

'Een enorme impact'

Toen de benodigde 8000 euro was ingezameld, reisden ze af naar de kliniek. "Dat had een enorme impact op haar. Ze was tien dagen van huis in een vreemd land. En het drankje met bacteriofagen dat ze moest innemen, was heel vies."

Djenna in Georgië waar ze de bacteriofagen moest innemen © Karin Meerwijk
Djenna in Georgië waar ze de bacteriofagen moest innemen

Maar het sloeg wel aan. De blaasontsteking en de bacterie in het lichaam van Djenna waren verdwenen. "Ze werd fitter, ze kreeg meer kleur in haar gezicht en haar urine was weer schoon. Dat was in jaren niet meer gebeurd."

'Ze plaste weer in haar broek'

Terug in Nederland leken de problemen dan ook eindelijk opgelost. "Maar het duurde niet lang voordat de klachten toch weer terugkwamen. Ze plaste weer in haar broek." Wat bleek: de bacterie was weer terug en de bacteriofagen hielpen niet meer. "Die bacterie vindt het gewoon veel te gezellig bij Djenna, zo is de conclusie."

Dus is alles voor niks geweest? "Nee, dat zeker niet. De buikpijn die er voor de reis naar Georgië elke dag was, is er nu niet meer. Djenna kan daarom weer lekker sporten en ze is ook fitter dan voorheen. Ze valt bijvoorbeeld niet meer in slaap op school. We hadden natuurlijk meer verwacht van de reis, maar dit hebben we echt gewonnen."

Djenna heeft geen buikpijn meer en voelt zich weer fit© Karin Meerwijk
Djenna heeft geen buikpijn meer en voelt zich weer fit

Voor Djenna en Karin is er nu nog maar een andere oplossing: wachten. "De dokter heeft gezegd dat het mogelijk is dat Djenna over de ziekte heen groeit. Daar wachten en hopen we nu op. Natuurlijk baalt ze ervan dat ze nog steeds elke dag een blaasontsteking heeft, maar ze heeft het in ieder geval geprobeerd. Dat kan ze in haar zak steken."

Wat zegt het RIVM over bacteriofagen?

Er wordt veel gesproken over bacteriofagen als een vervanging voor antibiotica. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dit mede daarom ook onderzocht. In mei werd een rapport over de bacteriofagen gepubliceerd.

Daarin staat dat het sowieso de komende jaren nog geen goed alternatief is voor antibiotica. Er is nog te weinig onderzoek gedaan om te bepalen of bacteriofagen daadwerkelijk effectief zijn bij de behandeling van infecties. Ook is er nog te weinig bekend over de veiligheid.

Lees meer over
GezondheidKindGezondheidszorgAntibioticaGeorgiëNederland