Vakbond wil vierdaagse schoolweek tegen lerarentekort: 'Het is een noodgreep'
Als het aan de vakbond ligt, gaan kinderen op basisscholen maar vier dagen naar school. De vijfde dag kunnen de kinderen worden opgevangen, maar wordt er geen les gegeven.
"Het is echt een noodgreep", zegt Liesbeth Verheggen. Ze is voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Het lerarentekort op basisscholen is zo groot dat scholen noodgedwongen klassen opdelen, samenvoegen of een onderwijsassistent voor de klas zetten die nog niet bevoegd is."
Van onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven mogen scholen sinds kort onbevoegden voor de klas zetten. "Maar dat lost niets op", zegt Verheggen. "Dat is geen onderwijs, maar kinderopvang."
Kind krijgt niet altijd onderwijs
Structureel onbevoegden voor de klas zetten, verdoezelt volgens haar het probleem. "Ouders denken dat hun kind onderwijs krijgt omdat het in een schoolgebouw zit, maar er staan geen bevoegde mensen voor de klas, dus dat is niet zo."
Verheggen komt zelf uit het onderwijs. "Ik weet hoe het gaat, dat zeven kindjes met hun tafeltje en stoeltje bijschuiven in een andere klas. Een juf komt de dag echt wel door, maar dit is geen langetermijnoplossing." Daarnaast raken volgens Verheggen leerkrachten die niet ziek zijn hierdoor overbelast.
Jarenlang probleem
Het ministerie van Onderwijs schat het lerarentekort nu op 4000 en in 2027 op 11.000. "Dit kabinet wil niet meer investeren dan het al heeft gedaan. Dan accepteren ze dus dat het lerarentekort een probleem blijft."
De enige oplossing is volgens Verheggen geld erbij. "De instroom van de lerarenopleiding Pabo groeit, maar het duurt vier jaar tot nieuwe leerkrachten zijn opgeleid. Bij zij-instromers is dit twee jaar. Het probleem zal zich nog jarenlang voordoen."