Verslavende game

Skins en dansjes kopen in Fortnite om erbij te horen: 'Zonder kan écht niet'

Door Anneloes Prins··Aangepast:
© ANPSkins en dansjes kopen in Fortnite om erbij te horen: 'Zonder kan écht niet'
RTL

Voor veel kinderen is het spelen van Fortnite en het hebben van de nieuwste skins en tofste dansjes een manier om erbij te horen. Maar ja, dat kost wel geld. Drie jonge fans over hun dagelijkse dilemma's.

De makers van de populaire game Fortnite bieden het spel gratis aan, maar verdienen eraan door microtransacties in het spel. Zo kun je als speler onder meer dansjes, skins (poppetjes) en wapens kopen in de 'item shop'. Opvallend genoeg word je daar in het spel niet sneller of sterker van.

Waarom willen kinderen dan toch zo graag de nieuwste skins en dansjes hebben en daar dolgraag hun zakgeld aan uitgeven? Dat leggen spelers Maika (11), Yul (12) en Tom (12) zelf uit. 

Over het spel

Fortnite wordt in de gamewereld een Battle Royale-game genoemd. In het schietspel begin je met 100 spelers. Wie als laatste overblijft, heeft gewonnen. Het is beschikbaar voor alle spelcomputers, de pc, op tablets en mobiele telefoons.

Het spel is gratis te downloaden en daarom erg toegankelijk en wereldwijd populair. In januari 2018 had het spel 45 miljoen geregistreerde spelers, in november 2018 waren dat er al 200 miljoen.

Fortnite biedt de optie om items te kopen in het spel, waarmee je het uiterlijk of de kleding van je personages aan kan passen of nieuwe danspasjes kunt leren. Door die microtransacties, waarvoor je zogeheten 'V-Bucks' koopt, word je niet beter. Het betekent wel dat je niet een bepaald aantal uren hoeft te spelen om die items te verdienen. 

Lelijk poppetje

Waarom is het hebben van een skin voor veel spelers zo belangrijk? "Mensen zonder een skin noemen we 'noobs'", vertelt Maika. "Het kan écht niet als je geen skin hebt en er geen geld aan uitgeeft. Dan heb je een lelijk poppetje."

Dat beaamt Tom. "Het is gewoon leuk om een mooie skin te hebben." Ook Yul vindt het hebben van een skin belangrijk. "Voor mijn gevoel ben je beter als je een skin hebt", zegt hij. Het laat dus volgens hen zien dat je een ervaren Fortnite-speler bent.

'No-skins'

"Maar", nuanceert Maika, "er is ook een YouTuber die standaard zonder skin speelt, en hij is een van de beste spelers ter wereld. Dus no-skins kunnen ook wel goed zijn." 

Toch hebben ze alle drie een of meerdere skins gekocht in de item shop. Dat kost omgerekend zo'n tien tot dertig euro, vertellen de jonge spelers. "Ik heb een keer gehad dat ik een skin had gekocht, maar die wilde ik echt niet. Toen moest ik huilen", vertelt Maika.

Eer

"Als je hoger komt in het spel, krijg je een coole skin", vervolgt Maika. "Dat is het doel om te bereiken. Je wil mensen laten zien dat je hoog kan zijn in het spel. Het gaat om de eer."

M'n kind denkt alleen nog maar aan Fortnite (zelfs met kerst)
Lees ook

M'n kind denkt alleen nog maar aan Fortnite (zelfs met kerst)

"Iedereen doet het", zegt jeugdonderzoeker Margot Peeters van de Universiteit Utrecht over de rage, "en een outfit of dansje hebben hoort erbij. Zoals Tony van Rooij van het Trimbos Instituut al zei: vroeger wilde iedereen de nieuwste Nikes en in mijn tijd wilden alle meiden platformzolen."

Geld uitgeven

Het is volgens Peeters een jeugdcultuurfenomeen, waarin het spelen van Fortnite en het hebben van een skin of dansje iets uitdraagt. "Jongeren praten er met elkaar over op het schoolplein."

Volgens Peeters worden spelers verleid tot het uitgeven van geld, doordat het spel bepaalde beloningen uitstelt. "Dat is bij veel games hetzelfde. Bepaalde skins, dansjes of andere dingen worden populair onder spelers, waardoor iedereen ze wil hebben."

Makkelijk

Een skin kun je ook verdienen in plaats van kopen, maar dan moet je wel veel tijd in het spel stoppen. "Als je weet dat je het spel nog vijftig uur moet spelen om iets te verdienen terwijl je een item of skin ook gewoon kunt kopen, kan dat voor sommige jongeren reden zijn om er geld aan uit te geven."

Het kopen kan ook een impulsieve actie zijn, zegt Peeters. "Dan horen ze dat hun vrienden iets hebben en ze kopen het dan zonder de gevolgen te overzien." Dat is Maika ook overkomen. "Iemand uit m'n klas had een dansje gekocht voor 200 V-Bucks. Die heb ik toen ook gekocht, maar het is een heel nutteloos dansje."

© Epic Games

Steeds nieuwe items

De nieuwe dansjes, skins, wapens en andere gadgets blijven maar aangevoerd worden in de item shop. "Bijna elke week is er wel iets nieuws. Dan is het zo dat je alleen in die week bijvoorbeeld een sniper kan krijgen", vertelt Maika. "Ze stoppen elke keer nieuwe dingen in het spel en het is heel leuk om die weer uit te testen", vertelt Tom. 

Met hun vrienden praten ze veel over nieuwe dingen in het spel. "Dan appen we: 'Ik moet die ook! Ga jij 'm ook kopen? Als jij 'm koopt, koop ik 'm ook'", zegt Maika. Elkaar ophypen, noemt ze het.

Updates

Maika, Yul en Tom horen dus over updates en nieuwe items in het spel van hun vrienden en via het spel zelf,  maar ook van populaire YouTubers. "Dan hebben ze bijvoorbeeld een livestream en op het plaatje staat dan al dat ze iets nieuws gaan testen", zegt Maika. "Dat wil ik dan ook."

Het hebben van dansjes is ook belangrijk, vertellen ze. "Ik had eerst dansjes die je maar een hele korte periode kon gebruiken. Heel veel mensen hebben die niet, dat is dan cooler", zegt Tom. Maika heeft meerdere dansjes, zegt ze. "Maar dat is maar een achtste van alle dansjes die er zijn. Ik wil wel graag nieuwe dansjes verdienen."

Fortnite spelen met vrienden vinden Yul, Maika en Tom het allerleukste. "Ik heb vandaag drie afspraken om Fortnite met vrienden te spelen", vertelt Yul. 

Ook Maika en Tom vinden het spel het leukste als ze het met vrienden spelen. Tijdens het interview met Maika kwam haar buurmeisje zelfs even langs, want het duurde wel héél lang voordat Maika online kwam.

Status en populariteit

Uiteindelijk is Fortnite spelen een manier om erbij te horen, vertelt Peeters. "Dit soort spellen zijn voornamelijk gericht op samenspel", legt Peeters uit. "Je vrienden zeggen: 'als wij iemand gaan verslaan en een hoger level willen bereiken, willen we op je kunnen bouwen.'

Gevraagd worden om mee te spelen geeft een status, net als het hebben van de tofste skins en dansjes. "Daardoor wil je opnieuw gaan spelen, om te zorgen dat je die status en populariteit behoudt." 

Lees meer over
GamesKindSchoolkindOpvoedingGeld