Nieuwe behandeling eierstokkanker nu vergoed uit basispakket: 'Hè hè, eindelijk'
Een opluchting voor vrouwen met eierstokkanker. De relatief nieuwe chemotherapie HIPEC wordt sinds 1 maart vergoed vanuit het basispakket. "Ik ben blij dat het nu voor iedereen in Nederland toegankelijk is", zegt Annemieke, die de behandeling afgelopen december al onderging.
Bij Annemieke van Wijk (54) uit Amersfoort werd in september eierstokkanker vastgesteld. In december is zij daarvoor behandeld in Gent, met de HIPEC-methode.
Annemieke moest voor de behandeling naar België, maar sinds 1 maart is de behandeling ook in tien ziekenhuizen in Nederland beschikbaar. Daarnaast wordt het nu vergoed vanuit het basispakket.
Hoe werkt de HIPEC-behandeling?
De hypertherme intraperitoneale chemotherapie, ook wel HIPEC genoemd, is een buikspoeling met verwarmde chemotherapie voor vrouwen met eierstokkanker, die uitzaaiingen hebben in de buikholte.
De behandeling bestaat uit zes chemo's en een operatie. Tijdens de operatie wordt alle zichtbare tumor verwijderd, waarna de buik gespoeld wordt met verwarmde chemotherapie van 42 graden. Het doel is om onzichtbare tumorcellen bloot te stellen aan verwarmde chemotherapie, om zo de kans dat de ziekte terugkeert te verkleinen.
Bij 42 graden gaan de tumorcellen die na de 'gewone' operatie zijn achtergebleven, dood en worden extra gevoelig voor de gewone chemo.
Bron: KWF Kankerbestrijding en Antoni van Leeuwenhoek Kanker Instituut
De HIPEC-behandeling is helaas niet voor iedere patiënt met eierstokkanker geschikt. "Het is een paardenmiddel. Je moet in goede conditie zijn", vertelt Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding. "Het is vooral goed voor patiënten die veel kankercellen hebben die verspreid zijn door de buikholte."
Opgeven
Annemiekes operatie duurde 10 tot 11 uur. "Het was een zware operatie. Ik heb daarna nog een maand in het ziekenhuis moeten herstellen. Dat was wel extreem lang."
Tijdens die herstelperiode in het ziekenhuis in Gent dacht ze er wel eens over om de strijd tegen kanker op te geven. "Ik dacht wel eens: ik kan niet meer, ik geef het op." Inmiddels is ze weer thuis, maar haar conditie is nog wel slecht. Toch zegt ze dat de ingrijpende behandeling het waard is. "De kans dat je langer leeft is veel groter", zegt ze. "Volgens de professor in Gent die mij behandelt, verdubbelt het de levensduur."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Eierstokkanker
Eierstokkanker heeft wereldwijd het hoogste sterftecijfer van alle gynaecologische kankersoorten, waar ook baarmoeder-, baarmoederhals- en vulvakanker onder vallen. Vorig jaar kregen 1417 vrouwen de diagnose eierstokkanker. "Het overlevingscijfer is niet goed: 38 procent", zegt hij. Ter vergelijking: van alle kanker bij elkaar overleeft 64 procent de ziekte.
Dat de HIPEC-behandeling nu toegankelijker wordt, is volgens het KWF dan ook goed nieuws. Onderzoek naar de behandeling in onder meer het Antonie van Leeuwenhoek wees uit dat vrouwen met eierstokkanker en uitzaaiingen in de buikholte een betere kans op genezing hebben na deze vorm van chemotherapie.
Hoge kosten
Annemieke is blij dat vrouwen zich niet langer zorgen hoeven te maken om de hoge kosten van de behandeling, nu de basisverzekering het ook vergoedt. "De behandeling kan tot 30.000 euro kosten. Ik kreeg uiteindelijk een factuur van 18.000 euro, die gelukkig is betaald door de verzekering."
Deze week ondergaat Annemieke haar zesde en laatste chemokuur. "Als ik straks klaar ben, ben ik kankervrij", zegt Annemieke strijdlustig. "Mensen in mijn omgeving zeggen dat ik voorzichtiger moet zijn met dat soort uitspraken, maar ik ben ervan overtuigd dat ik beter word."