Misschien heb jij ook wel een te hoge bloeddruk, hier moet je op letten
Een hoge bloeddruk kan levensgevaarlijk zijn. Maar best onhandig: meestal merk je er weinig van. Meer dan een miljoen Nederlanders lopen rond met een hoge bloeddruk, maar weten dit zelf niet.
Wat weet jij over je bloeddruk? Zeven vragen en antwoorden.
Ik voel mij best gezond, waarom zou ik mijn bloeddruk meten?
Ja, dat is nou juist het probleem. Een hoge bloeddruk wordt ook wel een 'stille aandoening' genoemd. Als je een hoge bloeddruk hebt, dan staan je bloedvaten steeds onder een te hoge druk, maar daar voel je dus meestal niets van. Het is zelfs zo dat vier op de tien mensen met een te hoge bloeddruk dat zelf niet weten. Het gaat om zo'n 1,2 miljoen Nederlanders, blijkt uit onderzoek van de Hartstichting.
Waarom is een hoge bloeddruk ook alweer gevaarlijk?
Bij een hoge bloeddruk perst het hart het bloed krachtig in de slagaders. De hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Er kunnen zich stofjes, zoals cholesterol ophopen. Je bloedvaten worden nauwer, en de kans op een hartinfarct of beroerte neemt toe. Ook andere organen zoals je ogen en je nieren kunnen beschadigd raken.
Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan. "Door op tijd een hoge bloeddruk te herkennen of te behandelen kunnen hart- en vaatziekten worden voorkomen", zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting.
Oké, waar kan ik mijn bloeddruk meten dan?
Dat kan natuurlijk bij je huisarts, maar als je dat te veel gedoe vindt: vanaf volgende week kan dat ook in veel bibliotheken, thuiszorgwinkels en supermarkten. Daar komen van 27 mei tot en met 8 juni gratis 'meetpunten'.
Check hieronder of er ook een meetpunt komt in jouw plaats. Werkt de tool niet op je mobiele telefoon? Klik dan hier of kijk op een desktop.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
En wanneer is het dan mis?
Volgens de Hartstichting is het vooral slim om naar de huisarts te gaan als de bloeddruk 'ernstig verhoogd' is. Dat is vanaf een bovendruk van 180 mmHg. Maar ook als je bloeddruk herhaaldelijk hoger is dan 140/90 mmHg kun je beter even langs de huisartsenpost gaan.
Overigens, de Hartstichting zegt dat je vooral vanaf je 40ste een hoger risico loopt op het krijgen van een hoge bloeddruk. Meet daarom vooral vanaf die leeftijd regelmatig je bloeddruk.
Kan ik eigenlijk ook zelf meten?
Ja, thuis de bloeddruk meten kan ook. Dan heb je een bloeddrukmeter nodig. Er zijn twee soorten: een die meet via de pols en een die meet via een band om de bovenarm. Vooral die laatste is aan te raden, omdat die minder gevoelig is voor fouten, zegt de Hartstichting.
Het bedrijf Dabl Educational Trust test bloeddrukmeters op betrouwbaarheid. De Hartstichting adviseert om een bloeddrukmeter te kopen die is goedgekeurd door dit instituut. Op de website van de Hartstichting kun je kijken naar een lijst van aanbieders. De prijs varieert tussen de 30 en de 80 euro.
"Je bloeddruk meten moet eigenlijk net zo gewoon worden als je tanden poetsen", zegt internist en vasculair geneeskundige dr. Wilco Spiering van het UMC Utrecht in De Telegraaf. "Velen kennen hun gewicht en hun schoenmaat, maar iedereen zou óók moeiteloos het getal van z’n bloeddruk moeten kunnen noemen."
Oké, stel, mijn bloeddruk is hoog. Wat moet ik dan doen?
Je hebt een hoge bloeddruk als die boven de 140/90 mmHg is. De oorzaak van zo'n hoge bloeddruk is vaak niet bekend. Maar je kunt er wel wat tegen doen. Je kunt er bijvoorbeeld op letten dat je minder zout gaat eten.
Het helpt ook door niet te roken en te stoppen met alcohol te drinken, of in ieder geval flink te minder te drinken. Eet ook niet te veel drop en zoethoutthee. Daarin zit de bloeddruk verhogende stof glycyrrhizine.
Oké je mag dus een heleboel niet meer...
Dat valt wel mee. Een paar dropjes of een kop zoethoutthee kan geen kwaad. Er zijn ook dingen die juist wél worden aangeraden. Drink vooral groene of zwarte thee bijvoorbeeld. Of ga meer bewegen.
Het Voedingscentrum beschrijft op een aparte pagina wat je allemaal nog meer kunt doen om je bloeddruk te verlagen. Probeer zoveel mogelijk de Schijf van Vijf te volgen: eet genoeg groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en vis.