Eindelijk erkend: al ruim 9000 doodgeboren baby's geregistreerd
Sinds februari, het moment waarop het mogelijk werd om doodgeboren kinderen in de basisregistratie op te nemen, hebben ouders dat al 9329 keer gedaan. "Het is een bevestiging dat de wet nodig was. Tegelijkertijd realiseer ik me dat achter elk geregistreerd kind een verhaal schuilt. Wat een verdriet."
Dat zegt Natasja Geyteman, initiatiefnemer van de wetswijziging. Zij verloor in 2007 haar eerste kindje, Jolie, bij de geboorte.
'Ontkenning van haar bestaan'
Natasja vond het onverteerbaar dat er geen mogelijkheid was om Jolie te registreren. "Je kindje mocht hier niet blijven op aarde, je moest het begraven en vervolgens wordt gezegd dat ze niet in de systemen staat. Dat is een enorme ontkenning van haar bestaan."
En dat moest veranderen, vond Natasja, en dus startte ze een petitie. Met succes, want sinds februari van dit jaar is de wetswijziging van kracht die het mogelijk maakt om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen, ook met terugwerkende kracht.
En van die mogelijkheid maakten in de eerste vier maanden dus al bijna 10.000 mensen gebruik.
'Niet hechten aan doodgeboren kindje'
Volgens een woordvoerder van Miskraambegeleiding Nederland is het belangrijk dat ouders de mogelijkheid hebben gekregen om hun ongeboren kindje aan te geven bij de burgerlijke stand. Dat zegt ze in de Volkskrant: "Twintig jaar geleden dachten veel artsen nog dat het beter was om niet te hechten aan een doodgeboren kindje."
Dat is inmiddels anders, beschrijft ze: "Nu beseffen we dat het beter is om juist wel afscheid te nemen. Ook bij kortere zwangerschappen en ook als er geen tastbaar kindje is om afscheid van te nemen."