Geboortenieuws

Uitgezette oesters krijgen voor het eerst baby's in de Noordzee

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Bureau WaardenburgUitgezette oesters krijgen voor het eerst baby's in de Noordzee
RTL

Mooi geboortenieuws in de Noordzee. Vorig voorjaar heeft het Wereld Natuur Fonds oesters uitgezet, in de hoop dat ze zich zouden voortplanten. En dat is nu gelukt.

“We hadden goede hoop, maar je weet het natuurlijk nooit 100 procent zeker”, vertelt Nathalie van Koot van het WNF. "Ten noorden van Schiermonnikoog zijn de oesters in het diepere deel van de Noordzee uitgezet. Eens in de zo veel wordt onderzocht of het aanslaat en dat is vorige week gebeurd. Tot onze vreugde zagen we dat er kleintjes zijn. Dat is heel goed nieuws voor de natuur in de Noordzee."

Oesters keihard nodig

Tot begin vorige eeuw was zo'n 20 procent van de Nederlandse Noordzeekust bedekt met oesters, maar die zijn verdwenen door ziekte, overbevissing en koude winters. De nu uitgezette oesters moeten zich verder uitbreiden, is het plan. "Voordat je een rif hebt, ben je wel even verder", legt Van Koot uit. "Maar de oesters kunnen nu hopelijk verder groeien."

De beestjes zijn keihard nodig in Noordzee. "Oesterbanken zijn ware hotspots van biodiversiteit", vertelt Stephanie Verbeek, hoofd van de unit oceanen van WNF. "Ze bieden een harde bodem, waar van alles op en om groeit, zoals lipvissen, kreeften, Noordzeekrabben en zachte koralen. Daarnaast hebben ze een kraamkamerfunctie voor verschillende soorten, waaronder ook haaien en roggen. Eitjes kunnen zich vasthechten aan de oesters. Ze zijn dus letterlijk de basis voor een gezonde Noordzee", aldus Verbeek.

Groeien als kool

En het gaat goed met oesters, vertelt onderzoeksleider Wouter Lengleek van bureau Waardenburg. "Dat kun je zien aan de groeiranden van de schelp van wel 1 centimeter."  De oesters zijn waarschijnlijk in de zomer van 2018 geboren en ze groeien als kool. "In één van de kooien hebben we vier baby-oesters aangetroffen van inmiddels al 5 á 6 centimeter."